Rendkívüli események nélkül zárult a hatvanórás vasutassztrájk első nappali műszakja

A hétfőn hajnalban megkezdett 60 órás vasutassztrájk ellenére nem közeledtek az álláspontok a nap folyamán a MÁV Rt. és a három reprezentatív szakszervezet között folytatott tárgyaláson, így a megbeszélést kedden délelőtt folytatják.

Az üres Keleti pályaudvar

Fotó: Balogh László
Az operatív bizottság tájékoztatása szerint továbbra is csak a szakszervezetek által engedélyezett vonatok közlekednek. Ennek megfelelően a késő esti órákban nem volt vonatközlekedés a magyar vasútvonalakon, így a nemzetközi és az InterCity vonatok, valamint az éjszakai postaszerelvények sem jártak. A MÁV tájékoztatása szerint kedden is arra kell számítani, hogy vasútvonalanként csak két pár vonat szállítja majd az utasokat.

A MÁV Rt. megítélése szerint az utasok többsége hétfőn átütemezte utazási szándékát, vagy saját gépkocsival közlekedett, így a vasúton nem volt zsúfoltság. A GYSEV vonalain az InterCity vonatok kivételével valamennyi szerelvény közlekedett.

Ahol különben vonatok járnak

Fotó: Balogh László
A MÁV Rt. tájékoztatása szerint nappal a műszakra jelentkező 24.523 vasutasból 19.746 nyilatkozott úgy, hogy nem sztrájkol, ami a forgalomban dolgozók 86 százalékát jelenti. A hétfőn éjszaka szolgálatra jelentkezett 5.530 vasutasból 3.389 nyilatkozott úgy, hogy nem vesz részt a munkabeszüntetésben. Ez a szolgálatban lévők 61,28 százalékát jelentette, szemben a hétfőre virradóra kialakult állapottal, amikor 51 százalék volt a munkát felvevők aránya. A sztrájkkészség a mozdonyvezetők körében a legerősebb, mivel a mintegy 500 szolgálatra jelentkező mozdonyvezető közül öten nyilatkoztak úgy, hogy nem sztrájkolnak.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének tagjai közül hétfőn hajnalban és este 85 százalék, míg napközben 80 százalék döntött a sztrájk mellett - mondta el Gaskó István, a szakszervezet elnöke saját felméréseikre hivatkozva. Márkus Imre, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke nem kívánt "számháborúba" bocsátkozni a sztrájkolók számát illetően, mivel - fogalmazott - a sztrájkolóknál jóval kevesebben is meg tudnák bénítani a vasút forgalmát.

A MÁV hétfő esti tájékoztatása szerint a megállapodásban rögzített személyvonatok rendben közlekedtek a nap folyamán.

(MTI)

Ajánló:

(A Máv információs szolgáltatása.)

Korábban:

(2000. január 10.)