Patikákban az agyhártyagyulladás elleni vakcina

Az Egészségügyi Közlönyben csütörtökön megjelent miniszteri engedély alapján a patikákban délutántól kaphatók a fertőző gennyes agyhártyagyulladást okozó meningococcus A és C baktérium elleni vakcinák.

Lantos Miklós, a Hungaropharma Gyógyszernagykereskedelmi Rt. kereskedelmi és marketing igazgatója elmondta: annak tudatában, hogy a miniszteri rendelet megjelenése várható, az ország velük kapcsolatban álló 1950 patikájából mintegy 9900 adag oltóanyagra érkezett hozzájuk korábban rendelés, aminek jelentős részét csütörtök délután ki is szállították.

Lantos Miklós tájékoztatása szerint az oltóanyagok teljes áron, vagyis - gyártójuktól függően - 1560, 1410, illetve 1310 forintért vásárolhatók meg a patikákban mindaddig, amíg a szerek társadalombiztosítási támogatásáról szóló kormányrendelet meg nem jelenik.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az egészségügyi és a pénzügyi tárca vezetőjének azt javasolta, hogy az agyhártyagyulladás elleni oltóanyagok megvásárlásához a legolcsóbb készítmény árának 50 százalékával járuljon hozzá a társadalombiztosítás.

(MTI)