Törvénysértés a püspökladányi közgyűlésen

A Népszava értesülései szerint a természetvédelmi területek eladása körül kirobbant botrányhoz kapcsolódik az a furcsa incidens, amely múlt szerdán történt a felszámolás alatt álló püspökladányi Zöldmező Agrárszövetkezet közgyűlésén. A MOSZ tiltakozott a történtek miatt.

Arnóth Sándor, a körzet fideszes országgyűlési képviselője Torgyán József földművelésügyi miniszter személyes képviselőjeként mutatta be dr. Kovács Zoltán budapesti ügyvédet, aki a szövetkezetek érdekeit képviselő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint erőszakos fellépéssel átvette a közgyűlés vezetését és törvénysértő határozatok meghozatalára beszélte rá a résztvevőket.

Az érdekképviselet értesüléseit megerősítette a szövetkezet végelszámolója, Vollai Ferenc is, aki lapunknak elmondta: politikai segédlettel törvénytelenül próbálták meg leváltani. Az agrártárca sajtóosztálya a hírre reagálva arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a szaktárcánál miniszteri tanácsadóként dolgozó Kovács Zoltánt 150 szövetkezeti tag írásban hatalmazta fel arra, hogy mint ügyvéd képviselje őket a közgyűlésen. Arnóth Sándor rosszul konferálta fel a tagok nevében fellépő jogászt, aki a sajtóosztály szerint szóban korrigálta is a honatya tévedését.

A mezőgazdasági termelők szövetségének információi szerint máshol is történt hasonló eset. Az érdekképviselet felháborodott a történteken és azt a szövetkezeti demokrácia megcsúfolásának tartja. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége azért tartja különösen aggasztónak "a törvények semmibevételét és megtiprását", mert a hírek szerint Torgyán József azt tervezi, hogy Kovács Zoltánt nevezi ki az agrártárca jogi tevékenységéért felelős helyettes államtitkárává.

(Népszava)