Szerdán jogerőssé válhat az első tényleges életfogytiglan

Szerdán kezdi tárgyalni a Legfelsőbb Bíróság annak a családját különös kegyetlenséggel kiirtó Hajdú-Bihar megyei férfinek az ügyét, aki az 1999. március elsején hatályba lépett btk-módosítás alapján az első tényleges életfogytiglanra ítélt ember lehet Magyarországon. A megyei bíróság ítélete szerint Boi Gyula 1999. május 14-én este baltával agyonverte alvó családtagjait: élettársát, illetve kilenc és hat éves gyermekeit.

A komádi Boi Gyulát 1999. szeptember 7-én kihirdetett első fokú, nem jogerős döntésében életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítéletet az ügyész és a tettét beismerő vádlott egyaránt tudomásul vette, de a védő határozott idejű szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett. Így került az ügy másodfokon a Legfelsőbb Bíróság elé.

A vádlottat korábban már kétszer elítélték a családtagjai ellen elkövetett erőszakos cselekmények miatt. Súlyos testi sértés kísérlete miatt felfüggesztett szabadságvesztést kapott 1992-ben. Ekkor székkel támadt élettársára, gyermekei anyjára. Öt évvel később letöltendő börtönbüntetésre ítélték lánya elleni erőszak miatt.

A május 14-én történtek előzményei közé tartozik az is, hogy a vádlott élettársa viszonyt folytatott egy szomszéd férfival. Amikor aznap este Boi Gyula és az asszony között újra szóba került, hogy ne menjen a másik férfihoz, a nő azt válaszolta a vádlottnak: úgysem meri őt bántani, mert akkor visszaviteti a börtönbe. Ekkor a férfi kiment a konyhába kávét főzni, majd fogott egy baltát, visszament a szobába és a balta fokával fejbe ütötte az ágyon két közös gyermekük mellett fekvő élettársát. Ezután ragasztó szalaggal leragasztotta az asszony száját és tovább ütötte a fejszével élettársa fejét; legalább tizenhatszor talált. Közben azonban felébredt az asszony mellett fekvő kilenc éves kislány, ezért őrá is lesújtott a férfi, hatszor. Eközben egyszer eltalálta az ágyon legbelül fekvő hat éves kisfiát is. Az eszméletlen, haldokló kisfiút végül egy zsinórral megfojtotta.

A megyei bíróság álláspontja szerint a vádlott - tekintettel személyére, a három, közeli hozzátartozója sérelmére elkövetet erőszakos bűncselekményre, illetve legutolsó cselekményének kiemelkedő tárgyi súlyára - "nem méltó arra, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztésből feltételes szabadságra bocsátásra nyíljon lehetőség".

(MTI)

Korábban:

(1999. május 16.)