Nem lesz Bach a BAH csomópont

Nem változik meg több fővárosi közterület neve, egyebek mellett erről is döntött a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön éjszakába nyúló ülésén. Így a BAH csomópont - a Budaörsi út, Alkotás utca és a Hegyalja út találkozása - nem veszi fel Johann Sebastian Bach nevét, de a Lágymányosi hídra és a Moszkva térre sem kerül új névtábla. A képviselők ugyanakkor megegyeztek abban, hogy jövőre a személyekről elnevezett utcák első házán, tábla fogja ismertetni a névadó rövid életrajzát.

A kerületek javaslatait véleményező szakbizottság álláspontját minden esetben elfogadta a közgyűlés. Ennek megfelelően a Moszkva térből nem lett Antall József tér, s a Lágymányosi híd neve sem változott Szent Lászlóra. A XI. kerületi Feneketlen tó körüli parkot sem nevezték el Mindszenty Józsefről. Hasonlóképpen a BAH csomópont - a Budaörsi út, Alkotás utca és a Hegyalja út találkozása - sem veszi fel Johann Sebastian Bach nevét.

Számos helyi javaslatot viszont jóváhagyott a főváros. Így például immár hivatalosan is Budai, illetve Pesti rakpart lett a neve a Duna-parti alsó rakpartnak. A XI. kerületi Osztapenko közből Szent Kristóf utca, a XII. kerületi Orbán térből Szent Orbán tér lett.

A II. kerületi Borbolya utcából nem lett ugyan Mansfeld Péter utca, de az '56-os mártír utcát kapott a XVII. kerületben, ahol a tervek szerint a jövőben több 1956-os hősről neveznek majd el közterületet.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a jövő évtől a személyneveket viselő utcák első házán elhelyezik a névadó nevét és rövid életrajzát tartalmazó táblákat. A több mint 1900 tábla elkészítésére, felszerelésére 6,5 millió forintot biztosítanak.

(MTI)

Korábban:

(2000.05.17.)