Csütörtök este a Zenit Televízió nyilvánosan vette fel Sárkányfa című para-showját. A műsorban önjelölt parafenomén, táltos, boszorkány, sztárvendég és zongoraművész is viaskodott a ritkán működő hangosítással. Megtudtuk többek között, hogyha lájtos a bionergeia, akkor izére van szükség, és a magyar turul-királyok őrizték a sumér-maja-egyiptomi-stb. ősi kultúrák titkát.

A műsorvezetők: Geszty Glória és Sándor
A Fészek-Klubban Geszty Glória műsorvezető köszöntötte a nézőket, és kollégája Sándor megnyugtatta a jórészt középkorú hölgyekből álló nézőket: minden vendég megérkezett. Ezután húsz percig nem történt semmi, csak maradt a 35Celsius körüli meleg, és egy kristálygömb forgott a kék hátterű fotelekkel berendezett, műnövényekkel dekorált színpad fölött. Glória 15 perc múlva a háttérben fojtott hangon dühöngött, hogy rossz az összes mikrofon. Aztán felgyúltak a fények, a kamerák piros lámpácskái kigyulladtak, és a meleg teremben izzadt tenyerek csapódtak össze. Kijöttek a műsorvezetők, de az adásrendező hangját véletlenül kihangosították, így a "Köszöntjük kedves..." közé "Te meg vegyed kétalakosban" szintagma keveredett. Újra sötét, zene, még nagyobb taps, és új, ekkor már sikeres köszöntés következett.

Az első fellépő sztár tette a legnagyobb hatást az [*****] munkatársaira. Harasztori László parafenomén színpadra lépett, füstgép kezdett okádni, csak a mikrofon nem műkődött. Így a paraember is kétszer léphetett színpadra, hogy egyszer szerepeljen. "Gondolom sokan ismernek, hiszen sokat szerepelek" - kezdte a legtöbb energiát sugárzó magyar. "Energia-átadás lesz, mely jó benyomást a kelt a hölgyekben, urakban" - ígérte. Gyorsan önkénteseket keresett a közel 50 fős nézőseregből, akik előtt tenyerét mozgatta, de nem történt semmi. A nézőtéren a műselyem, távol-keleti tájakkal dekorált legyezők csukló általi stimulálása meggyorsult. Aztán dőltek az alanyok, ömlött az energia, a jelentkezők fele reagált, így tovább maradhatott a színpadon. Harasztori leülésre, felállásra kényszerítette őket, ami megzavart egy kellékest. A leüléskor ugyanis megbillent a díszlet részét képező TV a háttérben, és ezért valakinek oda kellett guggolnia mögé, hogy tartsa. A JVC képernyő így is két ízben inogott. "Nézzenek a szemembe!.... Jó, akkor csukják be a szemüket! Mondom nem bír felkelni! Marad! Ottmarad!"- utasított a paraember, és néha tényleg maradtak az üvöltéstől megrettenő, vagy szerepükbe magukat tökéletesen beleélő, átszellemült nézők. A végén extra mutatvány jött, fél pillanat alatt elaltatta a színpadon ülőket, alvásuk közben megkérdezte őket, milyen állatnak képzelik magukat, és felszólította alanyait, utánozzák a lelki szemeik előtt lévő lényt. Legnehezebb dolga a magát pipacsnak képzelő nővel volt, őt óvatosan növekedésre késztette. Egyébként elég volt a "nyávogjon az a kiscisa!" vagy "hogy bőg egy oroszlán? Nem hallom!!!" imperatívuszok. Majd intettek Harasztorinak, lejárt a 20 perce, és ő elbúcsuzott: "Láttak egy tényleg fantasztikus show-t!"

Harasztori László parafenomén utasít: dőlnek az alanyok,
ömlik az energia
Hegedűs Valér zongorázott a show után kettőt, és közben elmondta, hogy "hatalmas a láthatatlan valóság szerepe az életünkben". Ízlésesen sikamlós, tréfás verset is hallhattunk Sós Zoltán tollából, és egy történetecskét is, amiben Hegedüs apukája, apukája elvált barátja, apukája villanyvonata és egy jósnő szerepelt.

A szünet előtt jött az est igazi sztárja, akit a Zenit nézői májusban a legkedveltebb Zenit szereplőnek választottak. Kovács András nevének említését tapsvihar követte. Kovács foglalkozása egyébként táltos. Ady, Keresztelő Szent János, és Kovács András gondolataival indult előadása. A táltos az est vitathatatlanul legmeggyőzőbb fellépője volt. Lassan, érthetően, hangjában szeretettel beszélt, miközben a háta mögött az imént még inogó TV határozottan sugározta hortobágyi tűzönjárás mutatványát. Míg elől levezette a napisten (akinek magja van) – mag ura – mag ar – magyar szavak közti etimológiai öszzefüggést, a filmen emberek mentek át a parázson, majd megölelték a táltost. "Csak a magyar kultúrában egyenrangú a férfi és a nő" mondta negédesen, és utalt a szerinte a "fél" szóból eredő feleség és férj szavakra. Egyszerre volt etimológus, kultúrtörténész, teológus és tűzönjáró a táltos, ő beszélt a bevezetőben említett turul-királyokról is.

A szünet után a fellépő boszorkányok és hasonló foglalkozásúak válaszoltak a nézők kérdéseire, de ezt, és Rák Katalin sztárvendéget már nem vártuk meg. Meg lehet nézni a Zeniten.

Magyari Péter