A pedagógusok nem engednek a huszonegyből

A pedagógusok semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, ha bérnövekedés nélkül emelnék a kötelező óraszámokat - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Borbáth Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. A Pénzügyminisztérium ugyanis vonakodik megadni az oktatási tárca által a pedagógusoknak beígért béremelést, nincs kifogása ezzel szemben a béremelés nélküli óraszámemeléssel szemben.

Az Oktatási Minisztérium (OM) tervei szerint jövőre januártól hét százalékkal növekedne a pedagógusok bére, amit szeptemberben újabb húsz százalék követne, tízszázalékos kötelező óraszám- emelés mellett. Stark Antal, az OM helyettes államtitkára azonban tegnap arról nyilatkozott a Népszabadságnak, a Pénzügyminisztérium nem támogatja elképzeléseiket. Sőt, a tavalyi közoktatási törvény által előírt feladatok finanszírozásától is vonakodik, s módosítaná a jogszabályt.

A közoktatási törvény fennálló változatát az Orbán-kormány terjesztette be, Járai Zsigmond pedig azóta is a kormány pénzügyminisztere - szögezte le érdeklődésünkre Borbáth Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Emellett létezik egy kormányprogram is, amely nemcsak az iskolai nevelés megerősítését, de a pedagógusbérek rendezését is megfogalmazta.

A pedagógusbérek felzárkóztatása helyett azonban idén tovább szakad le a tanárkereset a versenyszféra fizetéseitől. Kérdés, hogy végre kívánja-e hajtani a kormányprogramot a Pénzügyminisztérium. A pedagógusok óraszámemelése szöges ellentétben áll a kormányprogrammal, s biztos bukáshoz vezetne - tette hozzá a szakszervezeti vezető annak kapcsán, hogy a PM pártolná az óraszámok 6-7 százalékos emelését - béremelés nélkül.

A pedagógusok - Borbáth meggyőződése szerint - semmilyen eszköztől nem riadnak vissza, ha bérnövekedés nélkül emelnék a kötelező óraszámokat. Idén 2,5 százalékot reálkereset-növekedést ígért a kormány, a jelenlegi tény ezzel szemben reálkereset-csökkenés. Erről - Borbáth álláspontja szerint - a lehető legsürgősebben tárgyalni kellene. A tavalyi év béremelése is ellentmondásos volt - tette hozzá -, mivel a béremelés második lépcsőjét a minőségi bérpótlék megvonásából finanszírozták.

(Magyar Hirlap)