Nem nyugszanak a kedélyek a győri hulladékégető környékén

A Győri Hulladékégető Kft. keresetet nyújt be jó híre nagy nyilvánosság előtt történt megsértésének megállapítása és nem vagyoni kártérítés iránt Bárány István, a győr-bácsai részönkormányzat vezetője és Teszler István, a Zöld Demokraták budapesti elnöke ellen, akik környezetszennyezés miatt feljelentést terveznek a kft. ellen.

Vargáné Matláry Eleonóra a kft. ügyvezetője hamisnak nevezte az állítást, miszerint az égetőben radiokatív hulladékokat is megsemmisíttettek. - A radioaktív hulladék kezelése - amelyről külön törvény rendelkezik - állami hatáskörbe tartozik. Az ilyen anyagok megsemmisítése állami forrásokból történik, meghatározott kezelőhelyeken - hangoztatta az ügyvezető. A továbbiakban rámutatott: a győri égetőművet nem radioaktív hulladékok kezelésére alakították ki.

Vargáné és a kft. másik ügyvezetője Babos József hamis vád bűntette miatt feljelentést tesznek Bárány István ellen, amennyiben a részönkormányzat vezetője valóban büntetőeljárást kezdeményezett ellenük, tudatos környezetkárosítás bűntette miatt - közölték.

A térség önkormányzati képviselője ebbéli szándékát bejelentette a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen a hulladékégető képviselői nem voltak jelen, mivel az eseményre nem kaptak meghívást, az elhangzottakról a sajtóból értesültek.

A kft. és az érintett térség lakossága között már hosszabb ideje éles viták zajlanak az égetőmű helybeliek szerint környezetterhelő működése miatt.

(MTI)

Korábban:

(2000. július 7.)