A szegénység elleni küzdelemre szólít fel Demszky

A szegénység elleni hatékony fellépés érdekében politikai összefogást sürgetett Demszky Gábor. Budapest főpolgármestere a parlament emberi jogi bizottsága rendkívüli ülésének összehívására tett javaslatot. Úgy véli, elfogadhatatlan, hogy az elszegényedés kérdésével a kormány nem hajlandó foglalkozni, ezért kezdeményezi egy antidiszkriminációs törvény kidolgozását.

A tízéves demokráciánk mai legnagyobb belső kockázatát jelentő szegénység, valamint a diszkrimináció elleni közös fellépés érdekében az
Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának rendkívüli kibővített ülését kezdeményezte Demszky Gábor.

Ezt a parlamenti szakbizottság elnökével, Kósáné Kovács Magdával folytatott szerda délutáni megbeszélése után jelentette be a főpolgármester.

Demszky Gábor szerint 1998 óta a középosztálynak kedvező s főként pártpolitikai célokat szolgáló szegényellenes kormányzati politika felgyorsította a magyar társadalom szétszakadását.

Visszaszorult vagy értékét vesztette a családtámogatási rendszer éppúgy, mint a gyermekek és a munkanélküliek ellátása - mondta, majd hozzáfűzte: a "lex Juharos" révén pedig több tízezer olyan család él ma az országban, akiket bírói ítélet nélkül azonnal kilakoltathatnak a jegyzők.

- Mivel ma nem létezik a létbiztonság megőrzését garantáló, átfogó támogatási rendszer, ezért a kormányzat által pénzügyileg is ellehetetlenített önkormányzatok küzdenek hatékony állami szociálpolitika hiányában a szegénység ellen - mondta.

A főpolgármester kezdeményezi, hogy a parlamenti bizottság vitassa meg egy antidiszkriminációs törvény koncepcióját.

Javasolja azt is, hogy a szociális gondoskodásban állampolgári minimumként vezessék be az úgynevezett lakhatási minimumot, s ehhez normatív támogatást biztosítson az állam.

A nyílt nap keretében megvitatnák azt is, hogy a szegénység elleni fellépésben milyen alternatívái vannak a területfejlesztés esélyeket kiegyenlítő eljárásainak. Ezzel mérsékelni lehetne ugyanis a szociális migrációs nyomást, az elszegényedettek elvándorlását.

Demszky Gábor a kezdeményezésétől azt várja, hogy általa konkrét jogalkotási lépések kezdődhetnek, és a szolidaritás mellett kiálló pártok együttes erőfeszítéssel befolyásolhatják a közvéleményt.

A főpolgármester szerint fontos lenne az is, hogy az ország EU-integrációját leginkább veszélyeztető kérdés, a szegénység elleni küzdelem megfelelő teret kapjon a közéletben és a parlamentben.

Kósáné Kovács Magda is úgy vélte: a diszkrimináció ellenes törvénynek fontos szerepe lenne abban, hogy erősebb jogi garanciák legyenek a kirekesztéssel szemben.

Utalva arra, hogy örömmel fogadta a főpolgármester megkeresését, elmondta, hogy az általa irányított bizottság már tervbe vette e témában a nyílt napot, és foglalkoznak majd az antidiszkriminációs törvény tervezetével is. Kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a szegénységre, annak etnicizálódására és a kirekesztés problémájára is.

(MTI)