Vádat emeltek Atyánszky György ellen

Csődbűntett miatt a Szolnok Városi Ügyészség vádat emelt Atyánszky György bajai lakos, a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselője ellen. Atyánszky György, a Martfűn pékséget üzemeltető kft. tulajdonosa és ügyvezetője ellen tavaly nyáron tettek feljelentést. A feljelentő szerint a cégből a felszámolási eljárás megkezdése előtt a vagyon egy részét kimenekítették, és a cégvezető részére jogtalan kifizetés történt.

Atyánszky György 1998 novemberében maga kezdeményezte két évvel korábban megvásárolt martfűi vállalkozása felszámolását, miután a felhalmozott mintegy 29 millió forintos köz- és egyéb tartozást nem tudta kifizetni. A péküzemet bezárták, vagyontárgyait a felszámolás megkezdése előtt néhány héttel elárverezték, a közel 20 alkalmazottat pedig járandóságuk kifizetése nélkül utcára tették.

A kisgazda képviselő ellen csődbűntettének gyanúja miatt azért indult eljárás, mert felmerült, hogy a felszámolás bejelentése és maga az eljárás megkezdése közötti időben a pékség vagyonának egy részét jogszerűtlenül értékesítette, a cég vezetője pedig akkor vett fel úgynevezett tagi kölcsönt, amikor már javában tartott a felszámolás.

A parlament Atyánszky György mentelmi jogát tavaly novemberben függesztette fel. A képviselőt ezt követően hallgatta ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ügyészségi Nyomozóhivatal. Atyánszky György több alkalommal kijelentette: "Semmiféle törvénytelen dolgot nem követtem el."

(MTI)

Korábban:

(1999. december 1.)