Szükség van a negyven évvel ezelőtt hatályba lépett Polgári törvénykönyv újrakodifikálására, hiszen tíz évvel a rendszerváltás után egy teljesen megváltozott társadalmi és gazdasági környezetben élünk - hangoztatta Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság elnöke pénteken Szombathelyen, a VI. vasi jogásznap egyik előadójaként.

A gazdaság privatizálása, a tulajdoni viszonyok változása, a személyiségi jogok védelmének egyre hangsúlyosabbá válása, kiteljesedése, a szerződéses viszonyok modernizációjának igénye gyakorlatilag a Polgári törvénykönyv majd minden részét érinti, tehát egy egészen új Ptk. megalkotását teszi szükségessé - mondta. Hozzátette: az új Polgári törvénykönyv kodifikációjának kidolgozását a jövő év közepéig kell befejeznie az erre hivatott kodifikációs főbizottságnak.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint a Polgári törvénykönyv normaszövegének megírása akár több évet is igénybe vehet, ezért Solt Pál azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy annak egyes fejezetei különböző időpontokban lépjenek életbe. ''Számos európai példa van arra, hogy egy Polgári törvénykönyv különböző részei akkor lépnek hatályba, amikor elkészülnek, ettől még nem lesz több Polgári törvénykönyv'' - mondta.

(Magyar Hirlap)