Torgyán tagadja, hogy tárcájától 368 millió forintot kapott az Árva Peták Kft.

Torgyán József és az Árva Peták Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn tagadta Székely Zoltán azon állítását, hogy a cég összesen 368 millió forintot kapott az FVM-től. Korábban a képviselő azt állította, hogy az Árva Peták Kft. 68 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott meg a területfejlesztési központi célelőirányzatból, háromszázmilliót pedig beruházási támogatásként gazdahitel-pályázaton nyert a cég az FVM-től.

Az Árva Peták Kft. "300 millió forintos pályázatát a minisztérium elutasította, a 68 millió forintos, egyébként szakmailag megfelelő pályázattal kapcsolatban szerződéskötésre és pénzkifizetésre nem került sor, mert a kft. nem tudta benyújtani a szükséges okiratokat" - állítja közleményében Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Lövei András, a Pusztatűz 2000. Kft. (korábban Árva Peták Kft.) ügyvezető igazgatója szintén közleményben adta tudtul, hogy a társaság nem kapott pénzt az FVM-től. "A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 1999-ben a vidékfejlesztési (területfejlesztési) központi célelőirányzat elnyerésére pályázatot hirdetett meg. Az Árva Peták Kft. is terjesztett elő pályázatot, azonban a mai napig részére a sajtóközleményekben megjelent 68 millió forintból semmilyen összeg nem érkezett" - olvasható a közleményben.

A dokumentum szerint a vesztegetéssel vádolt Székely Zoltán - tegnap óta független - képviselő által az újságíróknak bemutatott gazdahitel-pályázati dokumentációt nem terjesztették elő. "Ebből következik, hogy az Árva Peták Kft. nem kapott és nem is kaphatott 300 millió forint hitelt" - áll a közleményben. Székely Zoltán úgy tudja, az Árva Peták Kft. a 368 millió forintból 68 milliót vissza nem térítendő támogatásként kapott meg a területfejlesztési központi célelőirányzatból, háromszázmilliót pedig beruházási támogatásként gazdahitel-pályázaton nyert a cég az FVM-től.

Lövei András ügyvezető igazgató a közleményben rögzíti, hogy a kérdéses gazdahitel-pályázatból tíz példány készült, abból azonban csak kilenc van a társaság birtokában, a tizedik példányt ugyanis szeptember 4-én más iratokkal együtt ismeretlen tettes egy gépjárműből ellopta.

(MTI)

Korábban:

(2000.10.16.)