Az SZDSZ-frakció kedden megküldte azt a levelet Áder János házelnöknek, amelyben összeférhetetlenségi eljárást javasol Torgyán Józseffel szemben. A párt emellett kezdeményezi, hogy az APEH és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja meg a földművelési tárca gazdálkodását.

Az összeférhetetlenségi törvény értelmében ilyen eljárást akkor lehet indítani, ha felvetődik a gyanú, hogy az adott képviselő vagyonnyilatkozata nincs összhangban vagyongyarapodásával - közölte Kis Zoltán országgyűlési képviselő. A politikus szerint a mentelmi bizottságnak először Torgyán József vagyonnyilatkozatának zárt részét kell áttekintenie, ha pedig ez sem támasztja alá a vagyongyarapodást, akkor nyilatkozatpótlásra kell utasítania a politikust.

Az SZDSZ nem tartja feltétlenül szükségesnek, de nem is ellenzi, hogy parlamenti vizsgálóbizottság alakuljon a kisgazda pártelnök-miniszter házépítése kapcsán. Kezdeményezi viszont, hogy az APEH és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal bevonásával vizsgálják meg: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, valamint a Környezetvédelmi Minisztérium gazdálkodása megfelel-e a jogszabályokban előírtaknak.

(MTI)

Ajánló:

Az [origo] összeállítása a kisgazdák kétes ügyeiről.

Korábban:

(2000.10.28.)