Szombaton ülést tartott a Fidesz Országos Választmánya. Ezen, többek között felszólat Pintér Sándor belügyminiszter is, aki arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy tárcája teljesítette a kormányprogramból rá háruló feladatokat.

Pintér Sándor belügyminiszter a kormány önkormányzati politikájáról szólva elmondta, hogy tárcája teljesítette a kormányprogramból rá háruló feladatokat. Tájékoztatása szerint az ország valamennyi önkormányzatát felkérik: tegyék meg javaslataikat azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzati törvény milyen módosítását tartják szükségesnek. A következő választásokkor hatályba lépő, az önkormányzati képviselőkre vonatkozó szigorú összeférhetetlenségi szabályok kapcsán Pintér Sándor azt javasolta: a Fidesz már most kezdje el keresni és felkészíteni jelöltjeit az önkormányzati választásokra, hogy "a megfelelő önkormányzati területeken a fideszes érdekek képviselve legyenek".

A belügyminiszter szerint célszerű lenne felfüggeszthetővé tenni a törvénybe ütköző önkormányzati rendeleteket, illetve kiterjeszteni az önkormányzati pénzfelhasználás ellenőrzését.

Szita Károly - az országos választmány alelnöke, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke - egyetértett azzal, hogy szigorítani kellene a pénzügyi ellenőrzését az önkormányzatoknak, de ezt csak a teljes önállóságuk megőrzése mellett tartja elképzelhetőnek. Szólt arról, hogy az önkormányzatok 2001-ben 786 milliárd forint költségvetési támogatást kapnak, 85 milliárd forinttal többet, mint az előző évben, 2002-ben pedig 873 milliárd forinthoz jutnak majd a helyhatóságok.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára közölte: úgy tűnik, hogy a nagyobbik koalíciós partnerrel sikerült megállapodni, és a kisgazda frakció teljes létszámban tudja támogatni a kétéves költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Az államtitkár jelezte, hogy az MDF-frakcióval még néhány kérdést egyeztetni kell a büdzsét illetően.

A Széchenyi-terv az az eszköz, amellyel el lehet érni a 7 százalékos gazdasági növekedést - mondta Matolcsy György gazdasági miniszter a választmány előtt. Jelezte, hogy a Széchenyi terv egészét a jövő év elején a tárca egy kötetbe foglalva jelenteti meg. A terv részleteiről szólva a miniszter kiemelte a turizmusfejlesztési programot, amely szerinte jó időre megalapozhatja a magyar gazdaság fejlődését.

A közlekedésfejlesztési program részleteit elemezve kiemelte: az autópályák és az új hidak építése mellett fontos elem a regionális repülőtér-fejlesztési koncepció. A választmány tagjai közül többen is hiányolták, hogy a Széchenyi terv nem szól az agráriumról.

Az Oktatási Minisztérium nem kulturális, hanem gazdasági tárca - jelentette ki következő előadóként Pokorni Zoltán oktatási miniszter. Hozzátette azt is: az oktatáspolitika nem a pedagógusok belügye. Az eredmények ismertetése mellett Pokorni Zoltán felhívta a figyelmet: ha a kormányzat nem tesz valamit ellene, a tankönyvárak 2001-ben akár 20-25 százalékkal is emelkedhetnek.

A témához hozzászólva Révész Máriusz, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes alelnöke az elmúlt két esztendő nagy eredményének nevezte, hogy az oktatás körül elcsitultak a politikai viharok, és a szakszervezetekkel is kevesebb a konfliktus, mint korábban.

Harrach Péter szociális és családügyi miniszter szerint a rendszerváltást követően a szegényekért a polgári kormányzat tette a legtöbbet. Ugyanakkor kiemelte, hogy ennek a kabinetnek nemcsak család-, hanem szegénységpolitikája is van.

(MTI)

Ajánló:

A párt oldalán többek között a Széchenyi-tervről, a gazdasági folyamatokról és az otthonteremtésről olvashat.