A belügyminiszter irányítása alatt jönne létre, ám egyelőre csupán néhány főt foglalkoztatna az a hivatal, amelynek feladata a közszolgálatban dolgozók vagyonnyilatkozatának gondozása, ellenőrzése lenne - tudta meg kormányzati forrásokból a Népszabadság. Ezt a megoldást a köztisztviselői törvény tervezete tartalmazza, ám a javaslatot a kormány még nem fogadta el.

A miniszterelnök először júliusban jelentette be, majd a múlt héten több alkalommal megerősítette: a közélet tisztaságának feltétele, hogy - a politikusok mellett - a köztisztviselői kar tagjainak vagyoni helyzete is átláthatóvá váljék. Ennek érdekében a közszolgálatban dolgozókat is vagyonnyilatkozat benyújtására kötelezzék.

A felvetés nem új, hiszen ez az elképzelés a köztisztviselői törvény módosításának tervezetében már tavasszal megjelent, igaz, eredetileg a bevallási kötelezettség csupán a kormányzati főtisztviselői kar tagjaira terjedt volna ki. A javaslatot azóta többször módosították, és az általános vagyonnyilatkozat a kormányfő júliusi nyilatkozata után azonnal bekerült az előterjesztésbe.

A tervezetet a kormány máig sem fogadta el, bár a januári kormányhatározat szerint a közszolgálati életpályáról szóló törvénynek 2000 januárjában hatályba kellett volna lépnie. A jelenlegi elképzelések szerint a vagyonnyilatkozat tartalmát a felosztástól tennék függővé: a vezetőknek részletesebb adatszolgáltatási kötelezettséget írnának elő, és az e körbe tartozó köztisztviselőknek a bevallást minden évben meg kellene ismételniük. A beosztottak esetében kevésbé részletes nyilatkozatot követelnének, és azt csak négy-öt évente újítanák meg. A vagyonnyilatkozatok kezelésére, illetve ellenőrzésére a belügyminiszter irányítása alatt új hivatalt hoznának létre, amely egyelőre csupán néhány fővel alakulna meg.

(OS)

Korábban:

(2000.11.08.)