Javult annak a 4 éves békéscsabai kislánynak az állapota, aki hétfőn betegedett meg fertőzéses agyhártyagyulladásban. A beteggel érintkező személyeket már gyógyszeres védelemben részesítették, a kislány óvodáját pedig fertőtlenítették. A patikákban napokon belül kapható lesz a 4 éves kor alatt is beadható védőoltás.

A békéscsabai kislányt hétfőn reggel a nagymamája vitte el a háziorvoshoz, aki a tünetek alapján azonnal mentőt hívott. Az óvodás gyermek előbb a békéscsabai, majd a járványos agyhártya-gyulladásos betegek számára kijelölt gyulai kórházba szállították. Hétfőn este a kislány állapota még súlyos, életveszélyes volt, s az orvosok mérlegelték azt a lehetőséget is, hogy átszállíttatják a szegedi klinikára, ám gyermek nem volt szállítható állapotban. Kedden reggelre a kislány állapota javult, tudata visszatért, remény van arra, hogy a betegség nem lesz végzetes kimenetelű.

Az ÁNTSZ Békés megyei intézete az esetet követően 57 gyermeket és 32 felnőttet - a beteggel közvetlenül érintkező óvodástársakat, az óvoda dolgozóit és a családtagokat - részesített antibiotikus védelemben. Az óvodát, ahová a gyermek jár, fertőtlenítették. A megyei tiszti főorvos javasolja a fertőzés elleni védőoltás beadatását.

A patikákban a négyéves kortól beadható védőoltások mellett napokon belül kapható lesz a két hónapos kortól beadható védőoltás is. Békés megyében 10 napon belül ez a második megbetegedés, melyért az agyhártyagyulladást okozó meningococcus baktérium a felelős. A betegség egy ugyancsak négyéves telekgerendási kisfiú számára végzetesnek bizonyult, az elmúlt héten.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.22.)