A Klapka Árverési Csarnok holnapi aukcióján 10 millió forintos kikiáltási áron kínál megvételre egy képet. A Beerstraten műveként kínált festmény azonban a Szépművészeti Múzeum szakvéleménye szerint gyenge minőségű hamisítvány. Klapka György a bírálat ellenére áruba bocsátja a képet.

A Szépművészeti Múzeum szakértői a közelmúltban szemlét tartottak a Klapka György tulajdonában lévő aukciósházban. Már akkor azt vélelmezték, hogy a december 2-i árverésen értékesítésre kínált kép nem Beerstraten alkotása. (A hírt elsőként az Index internetes újság közölte.) A műtárgybírálati szakértők Klapka kérésére végezték el a vizsgálatot. A négyoldalas, illusztrációkkal is alátámasztott, november 16-ai keltezésű szakvélemény szerint a festmény "XIX. századi, hamisítási szándékkal készült, gyenge minőségű munka".

Lengyel László, a múzeum nyilvántartási osztályának vezetője elmondta, a műtörténészek ez esetben kivételes egyértelműséggel állapíthatták meg: a kép nem Beerstraten műve. A kellőnél hosszabb szignatúra és a festményen megfigyelhető pontatlanságok arra utalnak, hogy az általuk vizsgált Téli tájkép azon variáció utánzata, amely jelenleg egy budapesti magángyűjtő tulajdonában van.

Az aukciósház szóbeli nyilatkozatot tett a múzeumnak, miszerint megbízójuk, a kép tulajdonosa nem kíván változtatni az árverési katalógusban szereplő adatokon, így a festmény mégis Beerstraten műveként kerül kalapács alá. A Klapka Árverési Csarnok munkatársa elmondta, így nem vonják vissza a képet. Katalógusukban két másik védett alkotás is szerepel, amelyek meghirdetett státusa nem egyezik a Szépművészeti Múzeum nyilvántartásával - közölte Lengyel László. Mindkét festmény a Nagyházi Galéria korábbi árverésein, korrekt adatokkal került a jelenlegi tulajdonos birtokába. Klapkáék Rugendas Csatajelenet című képeként értékesítik a múzeum által csupán Rugendasnak tulajdonítható alkotást, míg Pannini Kikötő antik romokkal és alakokkal című festményéről csak annyi bizonyos, hogy Pannini stílusában készült. A Klapka Árverési Csarnok katalógusában a következő olvasható: "A beadott műtárgyak eredetiségét mindenkor a megbízó szavatolja." Lengyel szerint nem korrekt a felelősség áthárítása a sokszor tájékozatlan eladóra.

Rénes Judit

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000.09.19.)