Az Ifjúsági és Sportminisztérium évente elkészíti jelentését a magyarországi kábítószerhelyzetről. Az idén decemberben kiadott jelentés szerint 1998-ról 1999-re 35 százalékkal nőtt a kezelt drogbetegek száma. A legtöbb kábítószeres 20-24 éves, de a megkérdezett középiskolások több mint egynegyede is azt vallotta: kipróbált már valamilyen tiltott vagy legálisan hozzáférhető kábítószert.

Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, valamint Topolánszky Ákos, a tárca kábítószerügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára szerdán bemutatta a magyarországi droghelyzetről készített, a legújabb kutatási eredményeket tartalmazó kiadványt. A Jelentés a magyarországi kábítószerhelyzetről 2000 című könyv tartalmazza valamennyi, a megelőzés területén tevékenykedő önkéntes adatszolgáltató felmérésének statisztikáit.

A kiadványból kiderül, hogy a kezelt kábítószer-fogyasztók száma 1999-ben 12 765 fő volt, vagyis 35 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 1995 óta pedig megháromszorozódott a drogbetegek száma. A nyilvántartott drogfogyasztók között a legelterjedtebb drogok a kannabiszszármazékok (ide tartozik a marihuána és a hasis), az amfetamin típusú kábítószerek (ilyen például az ecstasy), valamint az opiátszármazékok (elsősorban a heroin).

Kezelt kábítószer-fogyasztók életkori megoszlása 1996-1999 között
(számokkal feltüntetve az 1999. évi adatok)

A legtöbb kábítószeres beteg a 20-24 éves korcsoportba tartozik. A férfiak körében 1995 óta minden évben a 20-24 év közötti kábítószeresek voltak a legtöbben, míg a nőknél a 35 év felettiek, akik elsősorban nyugtatókat, altatókat, illetve ezeket alkohollal együtt fogyasztják. A 15-19 évesek száma 1995 óta a fiúknál megtízszereződött, a lányoknál hatszorosára nőtt, de a növekedés üteme 1998 óta lényegesen lelassult. A szerves oldószerek használata miatt kezeltek aránya a középiskolás korosztálynál csökkent.

Egy 1999-ben végzett országos felmérés eredményei szerint a megkérdezett középiskolások több mint egynegyede kipróbált már valamilyen tiltott vagy legálisan hozzáférhető kábítószert. A korábbi vizsgálatok során kapott értékekhez képest elsősorban a tiltott szereket kipróbálók arányának növekedése szembetűnő. Míg az évtized első felében a fogyasztás többé-kevésbé stabil volt, addig 1996 és 1999 között a tiltott szereket valaha kipróbálók aránya mintegy megduplázódott.

Bár a legtöbb tiltott szer fogyasztása növekedett, kiemelkedően a legelterjedtebb szer a marihuána. Ma már országos átlagban minden hetedik középiskolás kipróbálta már a marihuánát vagy a hasist. A következő legelterjedtebb tiltott drog az LSD és az ecstasy. Ezeket a szereket azonban a marihuánához képest jóval kevesebben próbálták ki, átlagosan minden huszadik-huszonötödik középiskolás. Viszonylag népszerűek még az amfetaminok is. A többi szert kipróbálók aránya 1-2 százalék körül mozog.

Az orvosi rendelvény nélkül kapható altató, illetve nyugtató fogyasztása, valamint a szipuzás még mindig elterjedt módszer. A marihuána után még ma is a második leggyakrabban használt anyagok a nyugtatók, ezt követi az alkohol és a gyógyszer együttes fogyasztása.
A fiatalok a legtöbbször többféle drogot is kipróbálnak.

A kábítószer-fogyasztók kezelésének területi megoszlása
1999-ben

1995 óta minden évben Budapesten regisztrálták a legtöbb kábítószeres beteget, számuk 1999-ben 56,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Baranya és Csongrád megyében is kiugróan magas a kábítószerezők aránya.

A magyar drogpiacot a felmérések szerint a heroin kivételével magyar csoportok látják el kábítószerekkel, az amfetamin- és a kokainkereskedelem tekintetében pedig már tapasztalhatóak a hazai szervezett bűnözéshez való kapcsolódás jelei.

A drogfogyasztással összefüggő halálesetek száma az elmúlt három évben lényegében változatlan volt, 1999-ben 337 eset történt, ezeknek mintegy 80 százaléka nyugtatók szedése miatt következett be.

A magyarországi bűnözésen belül a kábítószerrel való visszaélés, illetve a kábítószer hatása alatt elkövetett bűncselekmények száma és aránya egyelőre alacsony. 1998-ban 130-an követtek el bűncselekményt kábítószer hatása alatt. Az ilyen bűncselekmények elkövetői nem a hagyományos bűnözői körből kerülnek ki.

Kapcsándi Dóra

Ajánló:

A kiadványok között megtalálhatja a kábítószerhelyzetről készített jelentés letölthető változatát is.