Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EEDSZ) vezetője szerint bebetonozódik az egészségügyi és a szociális ágazat bérlemaradása, ha a dolgozók kimaradnak a kompenzálásból. Az EEDSZ azt akarja elérni a kormánnyal folytatott egyeztető tárgyalásokon, hogy jövőre 8%-kal, 2002-ben pedig 7%-kal növekedjen az egészségügyi intézmények működési költsége.

- Az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók igényt tartanak a tervezettnél nagyobb infláció kompenzálására - jelentette ki Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke pénteken, Budapesten újságírók előtt.

Az egészségügyben és a szociális területen dolgozók szakszervezeteinek, a Magyar Kórházszövetségnek és a Magyar Orvosi Kamarának a képviselői pénteken délelőtt a december eleji demonstráció után második alkalommal tartottak egyeztetést Gógl Árpád egészségügyi miniszterrel.

A szakszervezeti vezető elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormányzat a két ágazat dolgozóinak fizetett egyszeri bérjuttatást figyelembe akarja venni az infláció kompenzálásaként.

Cser Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy az érintettek jutalomként kapták a juttatást.

Kifejtette: a dolgozók az egyszeri juttatásból nem azonos mértékben részesültek, és voltak olyanok is, akik egyáltalán nem kaptak a pénzből.

Cser Ágnes úgy vélte, hogy "bebetonozódik" az egészségügyi és a szociális ágazat bérlemaradása, ha a dolgozók kimaradnak a kompenzálásból.

Cser Ágnes jelezte: tárgyalni kívánnak még arról, hogy a 13. havi bérekre felvett hiteleket az intézményeknek ne kelljen visszafizetniük.

Azt is szeretnék elérni, hogy jövőre 8, 2002-ben pedig 7 százalékkal emelkedjen meg az egészségügyi intézmények működési költségeinek előirányzata.

Az EDDSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy az egyeztető tárgyalások a jövő héten folytatódhatnak.

A kormány megbízottjaként a jövő évben is Gógl Árpád távozó egészségügyi miniszter folytatja az egyeztető tárgyalásokat a szakszervezetek képviselőivel.

Gógl Árpád elmondta, hogy az érdekképviseletekkel megállapodtak abban: megvizsgálják, milyen módon és mértékig lehetséges a jövedelmek emelése a tervezettnél magasabb infláció miatt.

A miniszterelnök a keddi kormányülés után közölte: a kormány vállalja, hogy - a tervezettnél nagyobb inflációt figyelembe véve - 13 százalékra egészíti ki a közalkalmazottak idei béremelését valamennyi ágazatban.

Gógl Árpád beszámolt arról, hogy a tárgyaláson rögzítették az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) által
megfogalmazott témákat is.

(MTI)