Kisbandi állítja: a tanúk befolyásolásával akarják bizonyítani bűnösségét

Lakatos András hétfőn kezdődött bírósági tárgyalásán ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy több ellene valló tanút és gyanúsítottat a rendőrök vették rá, hogy valljanak ellene. Lakatost szigorú biztonsági intézkedések közepette szállították a bíróságra, a tárgyalóterembe vezető útját gépfegyveresek biztosították. Lakatos Andrást, azaz Kisbandit az ügyészség harmadrendű vádlottként 445 rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalással és közokirat-hamisítással vádolja.

Kisbandi édesanyja is fél órán keresztül várt
a tárgyalóterem előtt
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Az alvilág pénztárosaként is emlegetett Kisbandit az amerikai rendőrség 2000 júniusában vette őrizetbe Miamiban, majd ez év februárjában szállították Magyarországra. Lakatos azóta előzetes letartóztatásban van. Hétfői tárgyalására rendkívüli biztonsági intézkedések közepette szállították, a tárgyalóterembe vezető útját gépfegyveres egyenruhások biztosították, a tárgyalás alatt hat fegyveres őrizte, végig bilincsben kellett maradnia. A tárgyalás legalább félórás késéssel kezdődött: a vádlottak megérkeztek, és bementek a tárgyalóterembe, de a fegyveres őrök sem az ügyvédeket, sem a sajtó képviselőit nem engedték be. Szintén a tárgyalótermen kívül rekedt Lakatos András édesanyja, aki annyira felháborodott azon, hogy nem engedik be fiához, hogy az újságírókhoz fordult, és elmondta, hogy szerinte úgy bánnak a fiával, mint egy gyilkossal, és csak azért van ekkora felhajtás a fia körül, mert cigány.

Lakatos András, aki a büntetőper harmadrendű vádlottja, még a tárgyalás megkezdése előtt interjút adott az újságíróknak. Ekkor Lakatos elmondta, hogy soha nem akadályozta a rendőrség munkáját, viszont úgy látja, hogy vele nem bántak korrekten a rendőrök. Elmondta, hogy éjszakai életet élt, mindenkit ismert az éjszakában, és az igaz, hogy sok embernek adott kölcsönt, de sosem használt jogtalan eszközöket azok behajtására, nem bántott senkit. Lakatos szerint azok a bűnözők, akik alkut kötöttek a rendőrséggel - például Boros Tamás, akit 1998-ban robbantottak fel az Aranykéz utcában -, bármit megtehettek, ugyanakkor őt olyan dolgokkal vádolják, amiket nem is követett el. Lakatos azt állítja, hogy be fogja bizonyítani, hogy nem bűnös. Elmondta azt is, hogy soha nem volt az alvilág bankárja, nem az alvilág pénzével távozott Magyarországról, és nem miatta kezdődött meg a robbantásos, leszámolásos jellegű bűncselekmények sorozata.

Lakatos András a rendőröket vádolja
Fotó: Barakonyi Szabolcs
A hatvádlottas büntetőper vádirata szerint 1994-ben Lakatos András három társával megalapította a Maru-Trans Kft.-t, majd hirdetést adtak fel Romániában, mely szerint a cégnél 1200-3000 német márka ellenében nulla kilométeres Dacia személygépkocsikra lehet előfizetni. Azt ígérték, hogy a megvásárolt autókat egy hónapon belül szállítják. Lakatosék azt mondták, hogy aki a teljes vételárat kifizeti, hamarabb kapja majd meg az autót. 1994 márciusa körül több száz román állampolgár kereste fel a Teréz körút 34. szám alatti irodájukat, hogy autóra fizessen elő. Összesen 38 millió forintot gyűjtöttek össze Lakatosék, a beszedett pénzt szétosztották egymás között. Az eljárás eddigi adatai szerint részben a cég, részben egyes vádlottak az ügylet során hamis papírokat használtak, és még csak szándékukban sem állt a megrendelések teljesítése. A vádlottak több száz román állampolgárt károsítottak meg.

A 39 éves Lakatos András a bíróság előtt közölte, hogy nem érzi magát bűnösnek. Elmondta, hogy az ügy elsőrendű vádlottjának, Jenei Győzőnek többször is adott kölcsön, Jenei ezeket a kölcsönöket általában idejében vissza is fizette. Jenei már tartozott neki 300 ezer forinttal, amikor újabb 750 ezer forintot kért kölcsön, hogy gépkocsi-adásvétellel foglalkozó céget tudjon létrehozni. Jenei arra kérte a pénzt, hogy irodát tudjon bérelni a cégnek a Teréz körúton. Lakatos elmondta, hogy bár bízott Jenei vállalkozásában és abban, hogy vissza tudja majd adni a pénzt, mégis ragaszkodott ahhoz, hogy egy ismerőse jelen legyen, amikor Jenei aláírja az iroda bérleti szerződését, vagyis meg akart győződni arról, hogy Jenei valóban erre fordítja a kölcsön kapott pénzt. Lakatos a hétfői tárgyaláson közölte, hogy Jenei nem vette őt be az üzletbe, nem is tudta, hogy a cég pontosan hogyan fog működni, mivel - Lakatos állítása szerint - máskor is úgy történtek a kölcsönadások, hogy odaadta a pénzt, de tovább már nem foglalkozott azzal, hogy ki mire fordítja. A vádiratban viszont az áll, hogy Jenei Győző, Lakatos András, illetve az ügy negyed- és ötödrendű vádlottja, Pakot Sándor és Markó Imre megállapodtak abban, hogy meghirdetik: nulla kilométeres Daciákat tudnak szállítani, az autókra előleget vagy a teljes összeget kérik, majd nem szállítják az autókat, hanem osztoznak a befolyt pénzen. A mai tárgyaláson Lakatos viszont azt állította, hogy nem is ismeri sem a negyedrendű, sem az ötödrendű vádlottat. Jenei Győzővel kapcsolatban még elmondta, hogy tudomása szerint hétszer változtatta meg a vallomását. Az ügy hatodrendű vádlottjáról, Kelemen Györgyiről pedig úgy tudja, hogy első vallomásában nem vallott ellene, később viszont a rendőrök megfélemlítették, és rávették, hogy tegyen terhelő vallomást ellene.

A per elsőrendű vádlottja, Jenei Győző nem volt hajlandó vallomást tenni. Közölte: még nem tudja, hogy a későbbiekben tesz-e vallomást, de ma semmiképpen.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Kelemen Györgyi, az ügy hatodrendű vádlottja Lakatos András irodájában dolgozott titkárnőként, és társtulajdonosa is volt Lakatos kft.-jének. Kelemen a bíróság előtt elmondta, hogy bűnösnek érzi magát közokirat-hamisítás miatt. Ezt akkor követte el, amikor Lakatos András nevében aláírta egy társasági szerződésnek a módosítását. Kelemen Györgyi a tárgyaláson elmondta, hogy a rendőrségen befolyásolták a vallomástételben. Elmondása szerint az őt kihallgató rendőr azt állította, hogy Jenei és annak élettársa, Pánti Erika (az ügy másodrendű vádlottja) már mindent elmondtak, és a rendőrség már tudja, hogy a Dacia-ügyben Kisbandi volt a főnök, és ha ezt nem erősíti meg ő is vallomásával, akkor még sokáig bent kell maradnia a rendőrségen. Kelemen elmondta, hogy a rendőrök nagyon megrémítették, és szeretett volna hazamenni, ezért aláírta azt a vallomást, amit a rendőrök kértek tőle. A mai tárgyaláson a korábbi vallomásainak több részét is visszavonta, azt is, amelyben elismerte, hogy ő fénymásolta a Daciák adásvételéről szóló biankó szerződéseket.

A román állampolgárságú Markó Imre, az ügy ötödrendű vádlottja a hétfői tárgyaláson azt állította, hogy soha nem látta sem Lakatos Andrást, sem Kelemen Györgyit. Lakatos és Kelemen is azt állította, hogy ők sem ismerik az ötödrendű vádlottat. Markó egyetlen vádpontban érzi bűnösnek magát: abban, hogy hamis útlevelet szerzett, és azt használta. Elmondta, hogy fogtechnikus a végzettsége, és Jeneivel úgy ismerkedett meg, hogy fogászati berendezéseket vásárolt Jeneitől. Később Jeneit többször is megkérte, hogy vásároljon neki többek között telefont és egy írógépet. Az írógépet Jenei meg is vette neki, de nem adta oda rögtön, így elképzelhető, hogy azon készültek a biankó szerződések, de állítása szerint ő erről nem tudott.

A hétfői tárgyaláson nem jelent meg sem az ügy másod-, sem negyedrendű vádlottja: Pánti Erika ellen elfogatóparancs, Pakot Sándor ellen pedig nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. A tárgyalás július 16-án folytatódik.

[origo]