Tilatkozóhullámot váltott ki Tarlós melegellenes döntése

Kedd reggel óta bizonytalan a melegprogramok sorsa a Szigeten. Tarlós István, Óbuda polgármestere ekkor döntött úgy, hogy kitiltja a melegszervezeteket a Szigetről. A szervezők nem határolódtak el Tarlós homofób kijelentéseitől, sőt a fenyegetett helyzetben aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben vállalták, hogy a Szigeten nem lesznek homoszexuális felvilágosító programok. Az események hatására a melegszervezetek hétfőre tüntetést szerveznek. A melegekhez csatlakozott több civil szervezet és az SZDSZ, a megkülönböztetés ellen emelte fel szavát Michael Lake, az Európai Unió magyarországi nagykövete is. Juhász Géza, a Habeas Corpus Munkacsoport elnöke, hivatali visszaélés bűntette miatt jelentette fel Tarlóst csütörtökön. Tarlós az alkotmányjogász szerint is jogtalanul iratta meg a szerződéskiegészítést.

A "melegsátor" ügyet egy új, többek között a meleg szubkultúrát is bemutató helyszín robbantotta ki. Az új sátorban hét délutánon keresztül különböző művészeti ágak, képviselőivel beszélget majd Albert Györgyi riporter. Az esemény fővédnöke Michael Lake, az Európai Bizottság budapesti delegációjának vezetője.

Tarlós István, Óbuda polgármestere értesülve a programsorozat tartalmáról, be akarta tiltani az ebben a sátorban zajló rendezvényt. A polgármester szerint a műsor veszélyes lehet a fesztivál fiatalkorú látogatóira. Nyilatkozata után, amelyben a Sziget bezárásával fenyegetőzött, megindult az egyeztetés Tarlós és a szervezők között. A megbeszélésen a résztvevők együtt áttanulmányozták a sátor kulturális programját, amelyből a polgármester végül nem tiltott be semmit. Tarlós azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a "szigetesek" aláírjanak egy nyilatkozatot, arról, hogy a fesztiválon nem lesznek "homoszexuális felvilágosító programok". Tarlós István neve korábban szóba került mint az MDF lehetséges főpolgármester-jelöltje a jövő évi önkormányzati választásokon, mondta Herényi Károly, az MDF szóvivője az [origo]-nak. Tarlós szerint politikai karrierjét nem fogja befolyásolni mostani döntése.

A történetet a megállapodás létrejöttétől kezdve a "homoszexuális felvilágosító programok" kifejezés különböző értelmezéséből adódó félreértések mozgatták. A nyilatkozataiban többször is diszkriminatív megjegyzéseket tevő polgármester a megállapodást követően úgy gondolta, hogy sikerült elérnie a melegprogramok száműzését a Szigetről.

Tarlós az [origo]-nak azt mondta, hogy ő a felvilágosító programokon, az összes homoszexualitást tárgyaló programot érti, így a megállapodás értelmében nem lesznek homoszexualitással foglalkozó események a Szigeten.

Ezzel szemben a Sziget képviselői azért írták alá a papírt, mert úgy érezték, ezzel a fesztivál programja nem sérül. Müller Péter Sziámi az [origo]-nak elmondta, hogy a Sziget történetében soha nem engedték, hogy a rendezvényt propaganda célokra használják fel, így homoszexuális felvilágosító program sem zajlott a fesztiválon, ami szerinte nem is célja egyetlen melegszervezetnek sem. A Sziget igazgatója kiemelte, hogy az ő véleményük alapjaiban eltér Tarlósétól, amit az is bizonyít, hogy a Sziget rendezői szerdán aláírták azt a szerződést, miszerint három, a melegek jogaiért és a homoszexuálisokkal szembeni előítéletek ellen küzdő szervezet részt vehet a Pepsi Sziget részeként működő "Civil Szigeten".
Mocsonaki László, a Háttér Baráti Társaság a Melegekért szervezet elnöke szerint azonban megbocsáthatatlan, hogy a Sziget szervezői aláírták a megállapodás. Ezért a Háttér - más jogvédő szervezetek támogatását is bírva - hétfő délutánra demonstrációt szervez az óbudai polgármesteri hivatal és a Sziget irodája elé. A Háttér elnöke azt is elmondta az [origo]-nak, hogy ha a szervezők július 22. éjfélig nem vonják vissza homofób megállapodásukat, akkor nem hajlandóak részt venni a fesztiválon, és bojkottra szólítják fel a szigetlakókat és művészeket is. Emellett Mocsonaki felhívta a figyelmet arra, hogy az üggyel már több külföldi médium, köztük a BBC is foglalkozik. A melegszervezetek pénteki sajtótájékoztatójára is meghívták a külföldi média magyarországi képviselőit, hogy felhívják a figyelmet a Magyarországra jellemző szexuális diszkriminációra.

A szigetesek Halmai Gábor alkotmányjogászt idézték, aki kijelentette, Tarlósnak nem volt joga a vitatott szerződéskiegészítés elkészíttetésére, hiszen csak a kerület lakosságát zavaró zaj miatt emelheti fel a szavát. Ezen kívül a hatósági engedélyek kiadása tartozik feladatai közé. A jogtalanságot csak tetőzi, hogy a szerződéskiegészítést a rendezvény bezáratásával fenyegetőzve erőszakolta ki a polgármester. Az [origo] információi szerint a szigetesek csak falból írták alá a vitatott dokumentumot - mert megijedtek, hogy bezárják a rendezvényt - valójában eszük ágában sem volt megváltoztatni a programokat, köztük a melegszervezetek rendezvényeit sem.

A Habeas Corpus, a bántalmazott nők és a szexuális kisebbségek jogait védő munkacsoport igazgatója, Juhász Géza feljelentette Tarlós Istvánt, mivel szerinte Tarlóssal szemben megfogalmazható a hivatali visszaélés bűntette elkövetésének gyanúja. Juhász nyilvánvalónak tartja, hogy a polgármester akciója jogtalan hátrány okozására irányul, hiszen a Sziget Kft.-t ok nélkül akadályozza jogszerű kulturális és szórakoztató műsoraik, a melegek elleni diszkrimináció megelőzéséről tartandó foglalkozásaik megtartásában. Juhász különben érthetetlennek tartja a Sziget szervezőinek viselkedését, akik előbb aláírják a diszkriminatív megállapodásukat, majd ugyanaznap engedélyt adnak egy rendezvényre, amely a megállapodás szerint megengedhetetlen lenne. Az igazgató elmondta, hogy az ő sátrukban, a beadott programterv szerint a melegek jogainak védelméről, illetve az előítéletek csökkentéséről szóló előadások és tréningek zajlanának, ami Tarlós szerint káros a fiatalságra.

A Habeas Corpus nyílt levelet írt Szájer Józsefnek, a Fidesz országgyűlési frakciója vezetőjének - akinek a szervezet szerint széles körben ismert a szexuális kisebbségek egyenjogúsága melletti személyes elkötelezettsége -, hogy pártja nevében bírja rá a Sziget szervezőit a "szégyenteljes" szerződés felmondására.

A melegszervezetek tiltakozó akciójához a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet is csatlakozott. Pelle Andrea, az ügyvivő testület tagja az [origo]-nak elmondta, hogy ők is részt vesznek a Háttér szervezte hétfői demonstráción, ahol bejelentik: a diszkriminatív megállapodás miatt nem vesznek részt a Szigeten. Az [origo] információi szerint a demonstráción a Szabad Demokraták Szövetsége is képviselteti magát. A szervezetek tiltakozásával párhuzamosan az interneten a Sziget bojkottálására felszólító honlap jelent meg, "Nácisziget" címmel. Az oldalon távolmaradásra biztatják az olvasókat, és Tarlós néhány diszkriminatív nyilatkozata is megtalálható.

Dr. Simon Tamás, a III. kerület rendőrkapitánya azt közölte az [origo]-val, hogy a Sziget és a polgármester között megszületett megállapodáson csak annak az igazolására szerepel az aláírása, hogy a rendőrség tudomásul vette, hogy az előállt helyzetben milyen bizonsági feladatok várnak rá. Simon kiemelte, hogy a rendőrség nem szerződő fél, így a megállapodás tartalmához sincs köze. A rendőrkapitány úgy gondolja, hogy a Pepsi Szigettel kapcsolatban a rendőrség feladata semmi esetre sem terjedhet túl a biztonsági feladatok végrehajtásán.

A Sziget fesztivál főszponzora, a Pepsi részéről az [origo]-nak úgy nyilatkoztak, hogy a cég a fesztivál névadó főtámogatója, és nem szervezője, így a programok összeállításában a cég nem vállal közvetlen szerepet. Mindemellett a Pepsi Sziget fesztivál többéves múltja alapján a cég bizonyos abban, hogy a fesztivál egyik programja sem sérti senkinek a személyiségi jogait, így vallási, nemi hovatartozásáról vallott nézeteit és meggyőződését, és nem veszélyezteti a fiatalkorúak személyiségfejlődését és a másként gondolkodók biztonságát sem.

Bognár D. Ákos