Tisztáznák Orbán felelősségét is

A szocialisták nem számíthatnak arra, hogy létrejön az általuk kezdeményezett vizsgálóbizottság, amely a miniszterelnök felelősségét tisztázná Szabadi Béla büntetőügyével összefüggésben. Az MSZP képviselői közölték, ez esetben saját maguk vizsgálódnak, és az eredményt készek határozati javaslat formájában a parlament elé terjeszteni.

A szocialisták már megfogalmazták azokat az írásos kérdéseket, amelyekre Szabadi Béla volt agrárminisztériumi államtitkár büntetőügye apropóján a miniszterelnöktől, a kancelláriaminisztertől és a legfőbb ügyésztől várnak választ. Az Orbán Viktorhoz intézett 14 kérdés azt firtatja, hogy a miniszterelnök érez-e politikai és erkölcsi felelősséget az FVM volt politikai államtitkárának közfelháborodást kiváltó cselekedetei miatt. A szocialisták kíváncsiak arra is, hogy Orbán Viktor elfogadhatónak tartja-e azt az érzéketlenséget, amellyel a kormány és a Miniszterelnöki Hivatal kezelte Szabadi sorozatos jogsértéseit és szabálytalanságait.

Stumpf Istvántól azt szeretné megtudni az ellenzéki párt képviselőcsoportja, hogy a kancelláriaminiszter kapott-e utasítást a miniszterelnöktől Szabadi tevékenységének ellenőrzésére, s ha igen, mit állapítottak meg, valamint követte-e őket bármilyen intézkedés. A szocialisták szerint ugyanis a kormány és annak feje a parlamenti interpellációkból tudomást szerezhetett például arról, hogy az FTC-t szabálytalanul támogatják közpénzekből, de semmilyen látható jele nem volt annak, hogy Stumpf István maga, vagy miniszterelnöki utasításra megtette volna a szükséges lépéseket.

A tájékozottságot érvényesnek tekintik Polt Péter főügyészre is. Úgy vélik, Polt Péter nem hivatkozhat a gyanú hiányára, hiszen az Országgyűlésben több felszólaló is hivatkozott például arra az Állami Számvevőszéki jelentésre, amely fényt derített az FVM-en belüli szabálytalan pénzügyi tranzakciókra.

A szocialisták a közelmúltban azt kezdeményezték, hogy a miniszterelnök felelősségét külön e célra alakult parlamenti bizottság vizsgálja meg. Időszerűnek látnák, hogy e bizottság munkájának előkészületei megkezdődjenek, de Perlaki Jenő nyilatkozata után nem bíznak abban, hogy létrejöhet a bizottság. A Fidesz képviselője azt mondta, nem tartja indokoltnak a bizottság létrejöttét, mert a miniszterelnök eleget tett a tisztségéből adódó ellenőrzési kötelezettségeinek és személyi változások is történtek a szaktárca élén. Perlaki utalt arra, hogy Orbán Viktor 15 témakörben kezdeményezett vizsgálatot, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pedig 23 témakörben vizsgálódott az agrártárcánál. A felelősségvállalást azzal látja igazoltnak, hogy a miniszterelnök már azelőtt kérte Torgyán József és Szabadi Béla felmentését, hogy a parlamenti ellenzék interpellált volna az FVM vezetésével kapcsolatban.

Keller László mindebből arra következtet, hogy a Fidesz nem kíván delegáltat küldeni a szocialisták kezdeményezte bizottságba. A Népszavának nyilatkozva az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, ezek után borítékolható a kormánykoalíció egészének állásfoglalása, vagyis nincs esély a bizottsági vizsgálatra. Keller szerint ez azonban nem tántorítja el a szocialistákat attól, hogy választ akarjanak kapni kérdéseikre, és egyedül vizsgálódjanak. Ennek eredményét és megállapításait pedig készek határozati javaslat formájában a parlament elé terjeszteni. Ennek nyomán pedig szeretnék elérni, hogy az illetékes parlamenti bizottságok hallgassák meg a miniszterelnököt.