A Bánk bán-párbaj folytatódik a minisztériummal

Immár harmadszor fordul a Bánk bán-szuperprodukcióval kapcsolatos kérdéseivel a kultusztárcához Tóth András szocialista képviselő. A miniszter helyett válaszoló Várhegyi Attila államtitkár legutóbbi válaszában politikai hangulatkeltéssel vádolja az ellenzéki politikust, aki újabb levelében állítja: a film költségvetési támogatása zavaros, így az ügyet addig viszi tovább, amíg ki nem derül az igazság.

Tóth András néhány napja kapta meg a kultusztárca politikai államtitkárának második válaszát a 767 milliós Bánk bán-operafilm költségvetési támogatásával kapcsolatban. Várhegyi Attila sajnálatosnak nevezi, hogy az ellenzéki képviselő kérdései "nem szakmai szempontból érdeklődő közéleti szereplő aggodalmait fejezik ki, hanem egy választási kampányra készülő pártpolitikus hangulatkeltését" a szuperprodukció ellen. Az államtitkár jelzi: a film befejezésének határideje 2002. március 30-a, ám az alkotók szándéka szerint már év végére elkészül. A Bánk bán támogatásának odaítéléséről a tárca államtitkárai és a miniszter döntött, a bírálóbizottság csak javaslatot tett.

Várhegyi elismeri, hogy a filmet gyártó Ezüsthajó nem minősül a produkció szerzőjének, de hozzáteszi: a szerzői jogi törvény alapján "előállítónak" minősül. - A jogszabály alapján pedig a filmalkotás felhasználásának jogát átruházhatták a szerzők az előállító Ezüsthajóra, amely így forgalmazója lehet a Bánk bánnak.

Tóth András tegnap újabb írásos kérdéssorozatot küldött Rockenbauer Zoltán kultuszminiszternek, akitől végre személyes válaszadást vár. A képviselő szeretné megismerni a produkció forgatókönyvéről készült szakvéleményt. Tudni szeretné, ki ellenőrizte szakmailag a film költségvetési tervezetét. Választ vár arra, kitől származott az a "szakmailag kétes értékű ötlet", hogy Placido Domingót kérjék fel a címszerep eléneklésére. Szakemberek állítják ugyanis, hogy nem magyar anyanyelvű énekes nem tudja érthető szöveggel elénekelni ezt az operát, s így valaki kínos helyzetbe hozta a világsztárt felkérő Orbán Viktor kormányfőt is - érvel Tóth András, aki azt sem érti, miért nem tűnt fel senkinek a tárcánál, hogy a film büdzséjének készítői jelentős tartalékokat rejtettek el abban. A képviselő érdeklődik az iránt is, hogy a miniszterelnök személyes tanácsadója, Wermer András csupán látszatproducere-e a Bánk bánnak - 10 milliós díjazásért.

Korábbi cikkeink:

Megduplázták az Ezüsthajó szervezési díját

(2001. július 12.)

Tízszeres a gázsijuk a kormány közeli filmeseknek

(2001. május 28.)