Beemelték az esztergomi Mária-Valéria híd utolsó pillérét

Pénteken 9 óra után 41 perccel beemelték a Mária-Valéria híd utolsó pillérét. A hídon egyelőre csak az építkezésben résztvevők kelhetnek át, a nagyközönségnek október elején adják át.

Elkészült a Szlovákiát és Magyarországot összekötő, 514 méter hosszú híd teljes acélszerkezete. 9 óra 41 perckor két szerelő munkás indult el a híd egy-egy oldaláról, és a híd közepén kezet fogtak- ezzel a jelképes mozdulattal befejeződött a híd szerkezetének építése. Az aszfaltozás, a díszkivilágítás szerelése és a terhelési próbák után október elején megindulhat a forgalom Párkány és Esztergom között- mondta a hídépítést vezető egyik cég főmérnöke, Kolosi Gyula.

A Mária-Valéria hercegnőről elnevezett híd 1895-től 1944-ig állt, a hidat a visszavonuló német katonák robbantották fel. Újjáépítéséről a magyar és a szlovák miniszterelnök tavaly döntött. Az építkezést körülbelül 20 millió euróba kerül. Az újjáépítés költségét közösen finanszírozta Magyarország, Szlovákia és az Európai Unió PHARE-alapja.

A Duna két partját összekötő hídon gyalogosok, személygépkocsik, menetrend szerinti buszjáratok és a 3,5 tonna összsúly alatti kisteherautók közlekedhetnek majd. Az átkelők okmányainak ellenőrzését a szlovák hídfőnél kialakított határállomáson végzik.

A nemzetközi és a magyar közlekedésfejlesztési tervekben szerepel egy másik híd építése is. A másik híd nagyobb teherbírású és kapacitású lenne, és várhatóan 2015-ben készül el.

[origo]