A KVI veszi meg a zsebszerződéses földeket

A kormány 5 milliárd forintot ad a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak arra, hogy földet vásároljon a zsebszerződéseiket felmondó gazdáktól. Jelentkezni az FVM falugazdász hálózatánál lehet.

Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az illetékes kormánybizottság szerdai ülése után bejelentette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem egy gazdasági társaság, hanem az állami Kincstári Vagyoni Igazgatóság veszi meg a zsebszerződéseket felmondó gazdák földjét.

A kormány az elmúlt hetekben többször is foglalkozott a zsebszerződésekkel. Az ilyen típusú - törvénytelen - megállapodások lényege, hogy a földtulajdonos magyar gazda dátum nélküli adásvételi, vagy különleges jogokat biztosító bérleti szerződéssel gyakorlatilag külföldi személy tulajdonába adja termőföldjét. Egy-egy dunántúli megye termőterületének harmada van külföldi gazdák birtokában, miközben a magyar törvények szerint csak az államnak és magyar állampolgároknak lehet földjük Magyarországon.

A kormány jogsegélyt ígért a zsebszerződéseiket felmondó gazdáknak, akik ha jelenkeznek a falugaszdász hivatalban, tanácsot kaphatnak, hogy miként egyezhetnek meg a földjüket művelő külföldivel. A szerződések felmondása komoly anyagi következményekkel is járhat. A kormány azt javasolta, hogy a befektetések miatt jogos külföldi követeléseket a gazdák a föld eladásából fizessék ki. Ehhez pedig azt tanácsolták, hogy magyar gazdának vagy az államnak ajánlják fel a területet. Mivel a Nemzeti Földalap még nem jött létre, az állami ingatlanok kezelésében illetékes Kincstári Vagyoni Igazgatóság vásárolhat termőföldet az e célra elkülönített 5 milliárd forintból. A megvásárolt földeket helybelieknek adják bérbe.

Amint létrejön a törvényi háttér a Nemzeti Földalap létrehozásától, a földalap átveszi a termőföldeket a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól.

[origo]

Korábban:

Csak tanácsokat tud adni a kormány a zsebszerződéseseknek

A kormány hadat üzent a zsebszerződéseknek