MeH-tisztségviselőket hallgatnak meg a MiG-ügyben

A nemzetbiztonsági bizottság pénteki ülésén egyetlen olyan információ sem hangzott el, amely alátámasztaná korrupció gyanúját a MiG-felújítással kapcsolatban. A titkosszolgálati vezetők is azt állították, hogy nincsenek ilyen értesüléseik. A bizottság tudomására jutott, hogy a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára és főtanácsadója, Szemerkényi Réka és Póda Jenő különtárgyalást kezdeményezett a felújításban érdekelt ménet-orosz konszernnel, emiatt őket meghallgatják. Orbán Viktortól levélben kérnek tájékoztatást a képviselők.

A nemztebiztonsági bizottság azt vizsgálja, hogy vannak-e bárhol olyan érdemi információk, amelyek alapján felvethető a MiG-29-esek felújításával kapcsolatos korrupció gyanúja.

Meghallgatják a miniszterelnök tanácsadóit

A pénteki, hatórás tanácskozás minden meghívottja - Szabó János honvédelmi miniszter, Stefán Géza, a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatója, Dobokay Gábor, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Fazakas Szabolcs, a német DaimlerChrysler konszern magyarországi képviselője és Ábri Judit, Kovács László MSZP-elnök és a felújításra pályázó német cég pr-tanácsadója - azt állította, hogy semmilyen információja nincs korrupció gyanújáról.

Fazakas Szabolcs meghallgatása közben Keleti György, a bizotság MSZP-s elnöke megkérdezte, igaz-e, hogy a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Szemerkényi Réka és Póda Jenő főtanácsadó különtárgyalásokat folytatott a MiG-ek felújítására pályáz céggel. Fazakas Szabolcs ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, de azt elmondta, hogy hivatalos tárgyalópartnernek csak a Honvédelmi Minisztérium, annak beszerzési hivatala, illetve a légierő vezérkara tekinthető, ezen a körön kívül csak nemhivatalos kapcsolatfelvételről lehet beszélni. Nikolits István szocialista képviselő az [origo]-nak adott nyilatkozatában azzal indokolta Szemerkényi Réka és Póda Jenő meghallgatásának kezdeményezését, mert szerinte a korrupciós ügy teljeskörű tisztázásához nem csak azt kell megvizsgálni, hogy ajánlat érkezett-e vesztegetésre, hanem azt is, hogy ilyen igényt támasztott-e valaki.

Az [origo] információi szerint kormánypárti képviselők tervezték, hogy javasolják három kisgazda kötődésű vállalkozó, Simon László, Pákh Imre és Kelemen László meghallgatását, ám erre végül nem került sor. Mindhárman Torgyán József bizalmasai. Kosztolányi Dénes (Fidesz) kérdésére Fazakas Szabolcs azt mondta, hogy Simont egyáltalán nem, Pákh Imrét kevéssé, Kelemen Lászlót pedig - szakmai körökből - jól ismeri. A meghallgatás után Fazakas az [origo] kérdésére elmondta, hogy Pákhkal üzleti tárgyaláson is találkozott, de azt állítja, hogy az nem köthető a MiG-ekhez.

Levélben várnak választ a Orbán Viktortól

A bizottság úgy határozott, hogy levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben arra a kérdésre kérnek választ, hogy mi történt a MiG-ek korszerűítéséről szóló szándéknyilatkozat aláírása utáni napokban. Miután Szabó János aláírta a szándéknyilatkozatot, Orbán Viktor arra utasította a minisztert, hogy függessze fel a folyamatot, azaz ne tárgyaljon tovább a német-orosz céggel. Nem sokkal később pedig - korábbi állásfoglalásával ellentétben - a nemzetbiztonsági kabinet úgy határozott, hogy elveti a MiG-ek NATO-kompatibilissé alakításának tervét, és kizárólag nyugati vadászgépek vásárlásáról tárgyalhatnak az illetékesek.

Felújítás vagy korszerűsítés?

A bizottsági ülésen többször keveredett, hogy egyáltal miről beszélnek a képviselők, hol lehet korrupció vagy annak gyanúja. A MiG-ek felújítása nem jelent mást, mint a most meglévő MiG-29-es vadászgépek rendes szervízelését, amely alapján újra felszállhatnak. Ezt 2002-ben mindenképpen el kell végezni, különben a magyar légtér őrizetlen marad. Ezt a felújítást kizárólag egy cég végezheti, a MAPS nevű német-orosz társaság, amely kap alkatrészt az MiG-MAPO nevű orosz repülőgépgyártól.

A magyar légtérvédelem és NATO-együttműködéshez szükséges vadászgéptender ennél sokkal többről szól. Vagy új gépeket kell venni, amelyek eleve alkalmasak a NATO-kötelékekkel együttműködni, vagy a meglévő MiG-eket kell átalakítani. Ez elsősorban abból abból áll, hogy beépítik a NATO ellenség-barát felismerő rendszerét. A nagy üzlet ebben rejlik, a legkisebb összeg, amiről hallani, az 20 milliárd forint (MiG-átalakítás), de akár 200 milliárdig is mehet a számla végösszege (F-16-osok).

Keleti György, a bizottság ülése után közölte, hogy a vizsgálatot folytatják, kedden hallgatják meg a Miniszterelnöki Hivatalból a két meghívottat és megfogalmazzák a levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek.

György Bence