Meghosszabbította a MiG-ügyben a feljelentéskiegészítés határidejét az ügyészség újabb 15 nappal. A vadászgépek felújításával összefüggő feltételezett visszaélések miatt egy magánszemély tett feljelentést, melynek a határideje múlt héten lejárt volna.

További információkat gyűjt be a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a MiG-29-es vadászgépek felújítása kapcsán felmerült korrupciós ügyben. A feljelentés augusztus 10-én érkezett meg a Legfőbb Ügyészséghez. Az ügyészség nyomozásfelügyeleti főosztálya 16-án a feljelentést és az interneten talált egyéb információkat átadta a nyomozóhivatalnak.

A nyomozóhivatal másnap feljelentéskiegészítést rendelt el annak érdekében, hogy beszerezze az alapos gyanú fennállásának megállapításához, a nyomozás elrendelésének, illetve megtagadásának kérdésében való döntéshez szükséges információkat. A feljelentéskiegészítés 15 napos határideje a múlt héten lejárt, ám a nyomozóhivatal által beszerezni kívánt iratok közül még nem minden érkezett meg, ezért vált szükségessé a hosszabbítás.

Az MTI úgy tudja, hogy a titkosszolgálatok - a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) és Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) - már válaszoltak az ügyészség megkeresésére, ám az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságától, illetve Demszky Gábor főpolgármestertől még visszajelzést várnak.

A stop! című internetes újság augusztus 8-án közzétett híre szerint korrupciós ügyről szerzett tudomást az NBH a honvédségi vadászgépbeszerzés ügyében. A cikk szerint a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik legmagasabb beosztású tagja ellen már közvetett bizonyítékok is rendelkezésre állnak.

Demszky Gábor főpolgármester ezzel kapcsolatban augusztus 15-én azt állította: Peter Tufo, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete másfél évvel ezelőtt tájékoztatta Orbán Viktor kormányfőt arról, hogy a MiG-ek felújításának ügyében korrupció gyanúja merült fel. A diplomata azonban tagadta, hogy az ügyben információkat adott volna a miniszterelnöknek.

Demeter Ervin, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a stop! internetes újságot augusztus 16-án helyreigazításra kérte. Demeter mellett Homoki János, a HM politikai államtitkára szintén sajtó-helyreigazításra kérte a stop!-ot, mert szerinte a cikk egy része személyét hozta összefüggésbe a korrupciós üggyel.

A MiG-ügy kapcsán az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága az utóbbi napokban több rendkívüli zárt ülést is tartott, ahol meghallgatták többek között Szabó János honvédelmi minisztert, Demeter Ervin képviseletében Simicskó István politikai államtitkárt, továbbá Dobokay Gábort, az NBH és Stefán Gézát, a KBH főigazgatóját. A korrupciógyanúra nem találtak bizonyítékokat.

Orbán Viktor miniszterelnök az augusztus 28-i kormányülést követő tájékoztatón bejelentette, hogy e hét második felében dönt a nemzetbiztonsági kabinet a vadászrepülőgép-beszerzés ügyében.