Kedden hamis vád miatt bíróság elé áll Nógrádi Zsolt

Kedden bíróság elé áll Nógrádi Zsolt, az Országgyűlés olajbizottságának tanúja. Az ügyészség szerint Nógrádi tavaly hamisan vádolta meg olajjal, illetve szervezett bűnözéssel összefüggő cselekmények elkövetésével Pintér Sándor belügyminisztert, Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt, Szabó Iván volt pénzügyminisztert, és Boross Péter volt miniszterelnököt. Nógrádi akár ötéves börtönbüntetést is kaphat.

A vádirat szerint Nógrádi az azóta már megszüntetett parlamenti olajbizottság 2000. június 8-i zárt ülésén, egy, a bizottságnál június 18-án írásban rögzített vallomásában, és a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal előtt is előadta valótlan állításait. Az olajbizottság előtt Nógrádi valótlanul állította Pintér Sándorról, hogy 1993-96 között országos rendőrfőkapitányként többször megjelent Flaisz Ferenc vállalkozó érsekhalmi házában, és ott Nógrádi Zsolt édesapjától és társaitól alkalmanként 25-50 millió forintot kapott. A vádirat szerint Nógrádi kijelentette: Pintér gyilkosokkal és rablókkal paktál.

Az ügyészség szerint Nógrádi az olajbizottság előtt valótlanul állította Lezsák Sándorról, hogy olajszőkítőknek biztosított telephelyet 1994 őszétől; Szabó Ivánról, hogy pénzügyminiszterként bankhiteleket szerzett olajimportőri tevékenységhez és adócsalás, valamint jövedéki visszaélés elkövetéséhez; Boross Péterről pedig, hogy a bűnös úton az országba behozott üzemanyagnak piacot biztosított.

Nógrádi olajbizottság előtt tett nyilatkozatai alapján Pallag László és Pancza István kisgazda országgyűlési képviselők feljelentést tettek. A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal 2000. július 22-én meg is indította a büntetőeljárást, melyben Nógrádi további terhelő vallomásokat tett Pintér Sándorra, Lezsák Sándorra, Szabó Ivánra és Boross Péterre.

Az ügyészség a nyomozást néhány hét múlva bűncselekmény hiányában megszüntette a politikusok ellen.

Nógrádi Zsolt ellen olajbizottsági vallomása és hasonló tartalmú sajtónyilatkozatai miatt pert kezdeményezett többek között Pető Iván szabaddemokrata országgyűlési képviselő, Zsíros Géza volt kisgazda képviselő, és Máté László, akiről Nógrádi név nélkül, mint az MSZP egykori pénztárnokáról beszélt.

Az olajtanú nyilatkozataival hírbe hozottak egy része, így többek között Pintér Sándor és Szabó Iván az olajbizottság egykori vezetőjét, Pallag Lászlót perelte be azért, mert a kisgazda honatya parlamenti sajtótájékoztatón ismertette Nógrádi vádjait. Ezekben a polgári perekben már jogerősen is megállapították a bíróságok, hogy Pallag személyiségi jogot sértett.

Szeptember 13-án a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság elrendelte Nógrádi Zsolt öccsének, Nógrádi Ádámnak a körözését, mert a rendőrség szerint alapos a gyanú arra, hogy megölte apját. Nógrádi József három éve tűnt el, a holttestét augusztus végén találták meg.

Nógrádi Zsoltot a bíróság tavaly jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte közokirat-hamisítás és lőfegyverrel való visszaélés miatt.

Korábban:

Nógrádi Zsolt: "Öcsém külföldön van"
(2001. szeptember 14.)