Az ijesztően hangzó, kínzó, száraz köhögés alaposan megviseli nemcsak a kicsit, de a szülőket is. Nem csoda, ha aggódva teszik fel a kérdést: csak nem asztmás a gyerek?
A gyermekorvos a mellkas meghallgatásával tudja megállapítani, honnan ered a kellemetlen köhögés
Maguk az orvosok is gyakran szembesülnek ezzel a problémával, hiszen a sípoló, asztmás jellegű köhögés könnyen összetéveszthető a valódi asztmával. Minden lázas, köhögős csecsemőt mutassunk meg orvosnak, hiszen csak a mellkas meghallgatásával állapítható meg, hogy tüdőgyulladásról van-e szó, vagy csak a légutak fertőződtek meg. Nem árt tudnunk, hogy hetekkel-hónapokkal korábban félrenyelt tárgy, étel is okozhat elhúzódó köhögést és tüdőgyulladást. Nemrégiben például egy kétéves kislánynak kellett eltávolítani a tüdejéből egy több hónappal azelőtt félrenyelt földimogyorót.
Meglehetősen ijesztő ugató köhögéssel, nehézlégzéssel jár a sajnos egyre gyakoribb kisdedkori betegség: a krupp. A felső légúti fertőzés a gégét érinti, emiatt a kicsi elnyújtva, nehezen lélegzik. Amennyiben a gyulladás a hangszálakat is megbetegíti, a felsorolt tünetek mellé rekedtség is társul.

Még nem asztma!

Amikor egy alsó légúti fertőzés eléri a kisebb légutakat (hörgőket), a köhögéshez nehézlégzés, fulladás társul. Nem meglepő, hogy a picik apróbb hörgője sokkal könnyebben beszűkül, elzáródik, mint a nagyobbaké, hiszen náluk az apró légutak már egy kevés váladéktól is beszűkülnek. A kruppal ellentétben a gyerek kilégzése nehézkes és elnyúlt, fújtatva lélegzik. Ekkor beszélünk asztmás jellegű hörghurutról. Ez még nem asztma, bár kétségkívül hasonlít rá. Az esetek kis részében a visszatérő sípoló hörghurutok tényleg átalakulnak "valódi" asztmává, de az első sípoló légzésnél még nem kell feltétlenül erre gyanakodnunk.
Valódi asztmánál a sípoló légzés és fulladás tünetmentes állapotban is kiváltható, és sokszor valamilyen allergizáló tényező (házi por, macskaszőr, pollen, étel) is kimutatható.
A légutak átmeneti beszűkülésével járó betegségek tünetei már csecsemőknél is kezelhetők belélegezhető hörgőtágító készítményekkel. Ha gyakran ismétlődik a apnasz, megelőző inhalációs kezeléstől várhatunk javulást. Ilyenkor mutassuk meg a gyermeket pulmonológus szakorvosnak.

Egyszerű vagy sima hörghurut

Amikor a légutak gyulladása megáll a felső légutaknál, a hörgők nem szűkülnek be, egyszerű hörghurutról beszélünk. Minél kisebb a gyermek, annál óvatosabban adjunk bármilyen köptetőt, váladékoldót. Az ilyen, recept nélkül kapható készítmények feloldják ugyan a váladékot, de mivel a pici még nem tudja hatékonyan felköhögni, sokszor eltömítheti a légutakat, és lassítja a gyógyulást.

Tenyérnyi szanatórium

A barlanggyógyászat évszázadok tapasztalataira épül. A barlangokban található különböző kristályok és sók molekulái a légzőrendszer minden részére eljutnak a levegővel, és feloldják a fulladásos tüneteket okozó lerakódásokat.
A "Miniszanatórium", ez az újonnan kifejlesztett inhalációs készülék a barlangokban található anyagokból kikísérletezett keveréket juttatja el - normál módon lélegezve - a légzőrendszer valamennyi pontjára. Így ráérő időnkben bármikor, bárhol hozzájuthatunk a pillanatnyilag költséges és helyhez kötött barlangterápiák gyógyító hatásaihoz. A készülék - amely tartós tünetmentességet, jobb közérzetet, nyugodt alvást biztosít - korlátlan ideig alkalmazható hatóanyagot tartalmaz, így csak egyszer kell megvásárolni.
Forgalmazója: B. B. System Kft., 1146 Budapest, Francia u. 57/c, tel.: 222-0207; 222-0259

Ajánlat

Asztma a gyermekkorban

Asztmás és allergiás gyerekek budapesti egyesülete