Egyetlen újonnan alakuló kisgazdapártot vagy szövetséget sem hajlandó bejegyezni a cégbíróság, amíg a szabadalmi hivatal nem dönt a kisgazda név használatáról. Addig is a Békejobbal közösen választási szövetség létrehozásán dolgoznak a pártból kizárt kisgazdák, s keresik nemcsak szövetségeseiket, hanem új nevüket is.

Nem jegyzik be a cégbíróságon az egymás után alakuló kisgazdapártokat és szövetségeket, illetve széljegyzettel látják el azokat, amíg a szabadalmi hivatal nem dönt Torgyán József, az FKGP elnökének beadványáról, amelyben a független kisgazda szóösszetétel levédését kérte. Erre várhatóan két hónapon belül nem kerül sor. A pártok a választásokra készülnek, s még arra is sor kerülhet, hogy nevet kell változtatniuk. Ezen a területen, úgy tűnik, Torgyán szerzett előnyt.

Balogh Gyula, a Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségének főtitkára elmondta: új választási szövetségen dolgoznak. Elképzeléseik szerint a Békejobb pártjaival és az összes kisgazda-tömörüléssel kötnének választási együttműködést. Ezt támasztja alá az az információ, amely szerint a Fidesz ígéretet tett a párttól elszakadt kisgazdáknak, hogy 20 helyen nem indítanak ellenjelöltet, ha a frakció tagjai újra vállalják a megmérettetést 2002-ben.

A Fővárosi Főügyészség perújítást kezdeményezett a május 7-én az FKGP frakciójából kizárt Torgyán József és az ügyrendi bizottságból visszahívott Pallag László és Pancza István ügyében. Így várható, hogy a Fővárosi Bíróság új eljárásban jóváhagyja az FKGP-frakció korábbi döntéseit, mert az ügyészség szerint a bíróság nem vette figyelembe az Országgyűlés házszabályát. Emlékezetes, hogy szóbeli keresettel élt Pallag László, az FKGP alelnöke a kisgazdapárt ellen, amiért annak frakciója visszahívta őt a bizottságból és kizárta Torgyánt Józsefet a frakcióból. Az Országgyűlés elnöke és az FKGP frakcióvezetője nem vett tudomást az ítéletről, mert - mint mondták - nem ők, hanem a párt az alperes. Torgyánék pedig arra hivatkoztak, hogy a pártnak van frakciója, nem pedig fordítva, s a bírósági ítélet még a parlamentre is kötelező. A Torgyán-hű kisgazdák szerint az ügyészség most azért vette elő ezt az ügyet, mert az valakinek érdekében állt.