Ügyészséghez fordul Márton Attila Dunaferr-ügyben

Márton Attila, az Országgyűlés Dunaferr-albizottságának fideszes elnöke az ügyészséghez és az APEH-hoz fordul a cégcsoportnál észlelt újabb visszásságok miatt. A politikus szerint ugyanis magánzsebekbe vándorolt a Dunaferr nyeresége, mégpedig úgy, hogy a szállítási feladatokat áttették egy olyan magáncéghez, amely papíron további magáncégeket vont be a tevékenységbe.

Márton Attila, a Dunaferr-albizottság fideszes vezetője szerint a Dunaferr korábbi menedzsmentje által létrehozott szállítmányozási vállalat, a Portolan Kft. volt vezetői az elmúlt években több mint 7 milliárd forint értékű megrendelést futtattak keresztül három magáncégen. A Portolan Kft. és az érintett magáncégek tulajdonosai, vezetői, aláírói és eljárói között átfedések voltak. "Az alvállalkozók szövevényes rendszerében ezek a magáncégek több száz millió forintos nyereségre tettek szert olyan tevékenységek után, amelyeket ténylegesen nem is ők, hanem a Dunaferr többségi tulajdonában lévő Portolan végzett el" - állítja a politikus, aki szerint a Portoland menedzsmentje így - különösen az Acél XXI Kft-vel kötött vagyonkezelői szerződés időszaka alatt - jelentős összeggel megkárosította az államot.

Márton Attila szerint az állami pénzek magánzsebekbe történő átjátszása több lépcsőben valósult meg. Először is, a szállítási munkákat a Dunaferr Kereskedőház Kft-től elvették, és a Portolan lett a szállító, illetve egy nem sokkal korábban létrehozott cég, a Plimsoll Szolgáltató Bt. A két cég menedzsmentje között jelentős átfedések voltak - állítja az albizottság elnöke.

Mind a Portolan, mind a Dunaferr Kereskedőház tulajdonosi képviselője Kocsa László, a Dunaferr kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, a vagyonkezeléssel megbízott Acél XXI tagja volt - tette hozzá Márton közleményében.

A képviselő információi szerint a Plimsoll és a Portolan között ezután létrejött egy olyan megállapodás, melynek értelmében a Portolan és a MAHART között szállítási megállapodást tovább adták a Plimsollnak, amélkül, hogy a cég a szállításban ténylegesen részt vett volna. A Portolan megemelt díjjal számlázta tovább a számlákat a Plimsollnak, amely cég ugyanígy járt el a Dunaferr Kereskedőház felé. Később még egy cég közbeiktatódott a Portolan és a Plimsoll közé: a Corilis Kft - áll Márton anyagában. A cégek tulajdonosai között több átfedés van.

A Portolan 1999-ben és 2000-ben ugyanilyen forgatókönyv alapján a helymeneti hajózásról szóló, a MAHART-tal kötött megállapodásába iktatott be egy újabb céget - amelynek tulajdonosai között a többi említett cég vezetői találhatók meg -, ez volt az Intercisa Kft - állítja a fideszes politikus.

"A dokumentumokból megállapítható, hogy a Portolan Kft. menedzsmentje a Dunaferr Rt. előző vezetésének tudtával és beleegyezésével 1992-től - de mindenekelőtt az Acél XXI Kft-vel kötött vagyonkezelői szerződés időszaka alatt - súlyosan megkárosította a Dunaferrben és leányvállalataiban megtestesülő állami vagyont" - összegezte ismereteit Márton Attila. Hozzátette: a Portolan és a Dunaferr egymás közötti elszámolásaival kapcsolatban a két cég könyvelésében jelentős eltérések vannak.

A politikus mindezek alapján az ügyészséghez és az APEH-hez fordul.

Suchman Tamás ezzel kapcsolatban közölte: Márton Attila állításai nem a bizottsági munka, hanem a képviselő magánnyomozása alapján keletkeztek. Elmondta: a szállítmányozási cégek 1992-ben alakultak, és a feltételezett visszaélések 1999 és 2000 között, tehát a jelenlegi kormányzat által felügyelt időszakban történtek. "Úgy ítélem meg, hogy megindult a Fideszen belüli leszámolás, hiszen ezért az időszakért miniszteri szinten Stumpf István, ÁPV Rt. szinten pedig Gansperger Gyula a felelős" - áll Suchman közleménye.

Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: elvárja, hogy amennyiben Márton Attila feltételezései valósak, "úgy a felügyelő miniszter és az ÁPV Rt. elnöke, valamint a felügyelő bizottságok elnökei is kerüljenek felelősségre vonásra". "Felhívom azonban a figyelmet arra, hogy az albizottság létrehozásának célja a Dunaferr körüli történések objektív kivizsgálása, nem pedig a Fideszen belüli le-, és elszámolások eszköze" - zárul Suchman közleménye.

[origo]