A Centrál pincérei külön kérésre sem segítettek - folytatódott a kávéház elleni per

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott a Centrál kávéház elleni per. A tanúk alátámasztották a felperes Nagy Bendegúz korábbi állításait. Elmondták, hogy a pincérek nem segítettek - külön kérés ellenére sem - a kerekesszékes fiatalembernek bejutni a kávéházba. Tétlenül végignézték, amint a fiatalembert barátnője megpróbálta bevonszolni az épületbe.

A Centrált beperlő Nagy Bendegúz barátnőjét és egyik ismerősét hallgatta meg a bíróság. A két tanú alátámasztotta a felperes korábbi állításait. Azt mondták, hogy a pincérek nem segítettek a kerekesszékes fiatalembernek bejutni az épületbe. Tétlenül nézték, amikor Nagy Bendegúz barátnője egyedül próbálta meg a húsz centi magas lépcsőn átvonszolni tolókocsiban ülő barátját. Nagy Bendegúz ismerőse is hasonlókat mondott: annak ellenére, hogy megkérte az egyik pincért, hogy segítsen bejutni a mozgássérült fiatalembernek, nem törődtek velük. A pincérek végig tétlenül ácsorogtak a bejárat közelében.

Veilland Ferenc, a Centrál éttermi igazgatója azt kifogásolta, hogy Nagy Bendegúz egyszer sem kereste meg az üzletvezetőket, nem írt be a panaszkönyvebe sem.  Ennek az állításnak azonban ellentmond a felperes korábbi állítása. Nagy korábban ugyanis azt mondta, hogy a mellékhelyiségbe az üzletvezető segítségével jutott le.

A 28 éves Nagy Bendegúz azért indított pert a Centrál ellen, mert a kávéház nem akadálymentes a mozgássérültek számára. Az 1998 után épülő középületekre ugyanis olyan törvényi előírás vonatkozik, hogy csak akkor adható ki az építési engedélyük, ha azokat akadálymentesre, vagyis a mozgássérültek számára is használhatóra építik. Az újjáépített Centrál kávéházat 1999 decemberében adták át, de nem alakítottak ki a mozgássérülteknek is megfelelő bejáratot és mellékhelyiséget.

A Centrál kávéház jogi képviselője viszont azt mondta, hogy már dolgoznak a kávéház akadálymenesítésén. A törvényben előírtak szerint azonban 2005-ig, fokozatosan kell végrehajtani a középületek akadálymentesítését.

Nagy Bendegúz korábban elmondta, hogy kerekesszékes mozgássérültként az első akadállyal a bejárat előtt találkozott a Centrálnál, ugyanis a kávézó ajtaja előtt egy 20-25 centiméter magas lépcső található, és ezen nem tudott keresztülmenni. Percekig várakozott a bejáratnál, majd kifelé jövő turistákat kért meg, hogy szóljanak bent valamelyik pincérnek, hogy segítsenek neki. A pincérek nem voltak barátságosak, segítőkészek, "pedig egy ilyen előkelő helytől ez elvárható lenne" - mondta korábban a bíróságon.

Amikor a mellékhelyiséget szerette volna használni, észrevette, hogy lépcsősor vezet a mosdók felé, ezért megkérdezte, hogy van-e a kávézóban másik WC, amit ő is használni tud, de erre azt válaszolták a pincérek, hogy nincs, illetve van egy, az alagsorban, viszont az személyzeti mellékhelyiség, azt nem használhatja. Végül az üzletvezetővel beszélt, aki elnézést kért, és lekísérte a szolgálati liften az alagsorba.

Második alkalommal barátnőjével tett még egy kísérletet a Centrálban, ekkor vacsorázni szerettek volna, ehhez viszont fel kellett volna jutniuk a galériára. A pincér azt mondta nekik, hogy oda csak lépcsők vezetnek fel, ha enni akarnak, menjenek máshová.

A bíró döntése értelmében az ügyet két részre bontják: az egyik a kávéház megközelíthetősége, használhatósága a mozgássérültek számára, másik pedig a pincérek magatartása. A per az ügyben érintett pincérek meghallagatásával folytatódik február 8-án.

[origo]