Clodo húzná az időt

Feltehetően az időt próbálja húzni a fegyverrel és robbanószerrel való visszaéléssel is gyanúsított Dietmar Clodo. A pénteki tárgyaláson, melyen az ügyész börtönbüntetést kiszabását kérte Clodóra és társaira, a vádlott az utolsó percekben egy német nyelvű beadványt nyújtott be a Fővárosi Bíróság elnökének címezve, bírói elfogultságra hivatkozva.

Pénteken a perbeszédekkel folytatódott a Clodo-per a Fővárosi Bíróságon. Az ügyész kijelentette: a bizonyítási eljárás során egyértelműen bebizonyosodott, hogy Dietmar Clodo illegális fegyver- és bombakereskedéssel foglalkozott. Szerinte két tanúvallomás bizonyult perdöntőnek: a Clodo elleni nyomozásban részt vevő fedett nyomozó és Leonyid Sztecura kijelentései bizonyítják a vádiratban szereplő állításokat, miszerint Clodo bombát adott el nekik és géppisztolyok szállítására is tett ajánlatot. Emellett fontos bizonyíték az a fax is, amelyben az osztrák belügyi tárca értesíti a magyar hatóságokat Clodóék bombagyáráról.

A másodrendű vádlott Leonyid Kolcsinszkij a vád szerint saját kezűleg készítette el a robbanószerkezeteket. A harmadrendű vádlott Vlagyimír Volkov pedig segített a bombagyártásban. Mivel három embert vádolnak az ügyben, az ügyész szerint bűnszervezetről van szó. Ha a bíróság ezt bizonyítottnak találja, jóval súlyosabb ítéletre számíthatnak a vádlottak, mintha csak robbanószerrel és fegyverrel való visszaélés miatt marasztalják el őket. Clodo és Kolcsinszkij akár 20 évet is kaphat.

Clodo és ügyvédje szerint a vád alapját képező Sztecura-vallomás hitelessége megkérdőjelezhető. Az ügyvéd szerint Sztecura csak személyes ellentétek miatt vallott Clodo ellen. Emellett megemlítették, hogy a tanút egy másik büntetőeljárás keretében maffiajellegű bűncselekményekkel gyanúsítják, jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A vádlottak állították, Sztecura megfenyegette és kényszerítette őket a bombagyártásra.

Clodo ügyvédje szerint a másik kulcsfontosságú bizonyíték sem vehető figyelembe. A titkos rendőrségi nyomozás ugyanis nem volt törvényes, ezért nem lehet a bizonyítékok között figyelembe venni. A rendőrség ugyanis provokálta ügyfelét, nem Clodo akarta eladni a bombákat, hanem a fedett nyomozó tett vételi ajánlatot. Ráadásul nem kész szerkezetekről volt szó az alkudozás során, csak később készítették el a bombákat. Az ügyészség szerint viszont éppen az bizonyosodott be, hogy Clodo ajánlgatta bombáit Sztecurának és a nyomozónak.

Az Ausztriából küldött fax hitelességét is megkérdőjelezte a védelem. Az állítólag hivatalos levél rengeteg helyesírási hibát tartalmaz, ráadásul az eredeti példányt nem találta meg az osztrák hatóság az irattárban.

Az ítélethirdetés előtti utolsó, pénteki tárgyalás legvégén Clodo egy német nyelvű beadványt nyújtott be a Fővárosi Bíróság elnökének címezve, feltehetően bírói elfogultságra hivatkozva új bírót kért ügyében. Az [origo] információi szerint erről még saját ügyvédjével sem egyeztetett. Mivel sem az ügyvéd, sem a bíró nem nézhette meg a beadványt, egyelőre kérdéses, pontosan miről is szól.

Az akcióval feltehetően az időt próbálja húzni Dietmar Clodo. A bombagyáros az ítélethirdetés időpontját próbálja meg elhalasztani, mivel az ítélet meghozatalakor nagy súllyal esik latba a bűncselekmény óta eltelt idő, mint enyhítő körülmény. A beadvány miatt azonban már valószínűleg nem változtatják meg az ítélethirdetés december 29-re kiírt dátumát. Az ügyész vádjai alapján Dietmar Clodót akár húsz év börtönre is ítélhetik.

Korábban:

Az ügyész szerint bebizonyosodott: Clodo bombákkal kereskedett