Gondokat tapasztalnak az újonnan bevezetett autópálya-matricák értékesítésénél a benzinkutasok. A matricára fölkerülő rendszámnak elvileg azonnal be kellene kerülnie a központi számítógépes nyilvántartóba is, az adattovábbítás azonban sokszor több órát vesz igénybe. Ezalatt az autóst a sztrádán lefotózhatják és megbüntethetik, a kutasok pedig attól tartanak, hogy a pórul jártak az eladó benzinkutasokat próbálják majd felelősségre vonni.

Egy hete figyelik a kamerák az M3-ason és az M1-esen autózókat: érvényes-e a kocsira ragasztott újfajta autópálya-matrica. A Nemzeti Autópálya Rt. kapcsolati igazgatója az eddig eltelt időszak tapasztalatai alapján összességében elégedett az új rendszerrel. Bakonyi István elmondta, hogy a héten már több embert elkaptak, akik úgy gondolták, megúszhatják az utat matrica nélkül, de az új rendszer ezt nem engedi, a mobil ellenőrző csoportok és a kamerák együttesen minden ügyeskedőt kiszűrnek.

Az autósok többsége megvásárolta a matricákat, idén januárban már jóval többet adtak el belőlük, mint tavaly ilyenkor. Az igazgató hallott a türelmetlen benzinkutasokról, ezért azt ajánlja, hogy aki teheti, az a felhajtóknál található kis értékesítőpontoknál vegyen matricát.

Az elrontott matricákat semmi szín alatt nem váltja vissza a forgalmazóktól a Nemzeti Autópálya Rt., tudta meg az [origo] több elárusítóhelyen is. Mivel a rontott matricákat az eladókkal fizetteti ki a részvénytársaság, az egyik budai benzinkút vezetője azt ajánlotta a kasszásoknak, hogy minden esetben kérjék el a vevő forgalmiját, és az adatokat, különösen a rendszámot, az alapján írják le.

Miután a vásárlás helyén a gépbe beírták a rendszámot, annak elvileg azonnal be kellene kerülnie a központi számítógépes nyilvántartóba is. A kamera a sztrádán leolvassa az autó rendszámát, és azonnal megkeresi, hogy szerepel-e az adatbázisban. A benzinkutaknál azonban azt tapasztalják, hogy sokszor órák, néha akár egy nap után érkezik csak a gépi visszajelzés, hogy a központ felé elküldött rendszámot valóban regisztrálták a nyilvántartóba.

Nem tudni, hogy a gépek rosszak, vagy a rendszám továbbításával megbízott szolgáltató a ludas, a benzinkutasok mindenesetre nyugtalanok. Attól tartanak, hogy a vásárlás után a vevő ráhajt a sztrádára, de mivel késve regisztrálják a rendszámát, lefotózhatják és megbüntethetik. Az autósok nyilván az eladó benzinkutasokat próbálják majd felelősségre vonni - mondja a budai kút vezetője, holott ők azonnal továbbítják az adatokat, a technikai akadályokról nem tehetnek.

A benzinkutasok állítólagos türelmetlenségét a kútvezető azzal magyarázta, hogy minden eladott matrica árának 1 százalékát kapják meg, de abból még adózniuk kell. Ehhez viszont 2-10 percet töltenek el egy vevővel, de volt olyan kuncsaft is, akinek széket kellett hozni, mert a kért kilenc matrica eladása több mint egy órát vett igénybe.

Korábban:

Péntektől figyelnek a kamerák a sztrádákon