Hatályon kívül helyezte kedden a Legfelsőbb Bíróság a Varga Tamás egykori fideszes tanácsadó ügyében a Fejér Megyei Bíróságon született jogerős ítéletet. A megyei bíróság felmentette a sikkasztással kapcsolatos vádak alól Vargát. A férfi 1990-92 között a Fidesz gazdasági tanácsadója volt, több büntetőper is indult ellene, többek között csempészet és okirat-hamisítás miatt. Varga jelenleg külföldön bujkál, ellene elfogatóparancsot adtak ki.

A Varga Tamás és vádlott-társai ellen a Dunaferr-részvények kapcsán több száz milliós sikkasztás vádjával indult büntetőperben a Legfelsőbb Bíróság (LB) a Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati indítványára hatályon kívül helyezte kedden a Fejér Megyei Bíróság jogerős felmentő ítéletét, és új eljárást rendelt el.

Varga Tamás 1990-92-ben a Fidesz gazdasági tanácsadója volt. Ellene csempészet, csalás, sikkasztás miatt több büntetőeljárás is indult, és első fokon, nem jogerősen, két bíróság is letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Varga Tamás hosszabb ideje ismeretlen helyen tartózkodik, a tárgyalásokon nem jelenik meg, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Az LB-n kedden tárgyalt ügyben két év hat hónap börtönre ítélte 1999-ben első fokon, nem jogerősen a Dunaújvárosi Városi Bíróság másodrendű vádlottként Vargát, folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt. Az akkor megállapított tényállás szerint Varga 1996-ban a városi önkormányzat 247 millió forint névértékű Dunaferr-részvényeit kapta meg az elsőrendű vádlottól, az önkormányzat volt pénzügyi irodavezetőjétől azért, hogy azokat hasznosítsa, majd visszaadja. Az elsőrendű vádlott célja az volt, hogy ezzel az ügylettel a rá bízott vagyonban okozott 30 milliós hiányt megkísérelje eltüntetni. A részvények átadása-átvétele kapcsán az első és másodrendű vádlott sem a határidőről, sem a jutalékról nem kötött megállapodást. Varga az átvett részvényekből 100 millió forint névértékű részvényt 30 millió forintért értékesített, az ügylet azonban a büntetőeljárás megindulása miatt meghiúsult.

A Fejér Megyei Bíróság tavalyi ítélete Varga felmentését változatlan tényállás mellett azzal indokolta: nem bizonyított, hogy a másodrendű vádlott tudott a részvények bűnös eredetéről, arról tudniillik, hogy az elsőrendű vádlott sikkasztás révén jutott hozzájuk.

Az LB keddi döntésével elfogadta a Legfőbb Ügyészség érvelését, mely szerint a megyei bíróság nem adott magyarázatot arra, hogy ugyanazon tényállás alapján miként jutott Varga bűnösségét illetően a városi bíróság elsőfokú ítéletével homlokegyenest ellenkező jogi álláspontra. Az LB szóbeli indoklása szerint a megyei bíróság nem észlelte, hogy a tényállás alkalmas lehet Varga Tamás esetében a sikkasztás megállapítására.

A részvényügylettel összefüggésben Varga Tamás ellen emelt magánokirat-hamisítás vádja kapcsán pedig az LB  megállapította, hogy anyagi jogi jogszabályt sért a felmentő rendelkezés. Ezért az LB a jogerős másodfokú ítélet Vargát illető felmentő rendelkezéseit hatályon kívül helyezte, és ügyében új eljárás lefolytatására utasította a megyei bíróságot.

Tavaly novemberben a Buda Környéki Bíróság egy másik eljárásban első fokon, nem jogerősen kimondta Varga Tamás bűnösségét jelentős értékű vámárura üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csempészet bűntettében, luxusautók külföldről történő behozatala miatt. Ezért a Buda Környéki Bíróság első fokon két és fél év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta Vargát.

Varga ellen csalás vádjával egy másik büntetőper is folyamatban van a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Továbbá 1998 szeptemberében a Budai Központi Kerületi Bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel Vargát az akkor csalás és sikkasztás vádjával folyó büntetőperben. Miután abban az eljárásban maga az ügyész javasolta Varga felmentését, fellebbezés hiányában már az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedhetett. Akkor még megjelent a bíróság előtt Varga Tamás, ám kérésére a pert zárt tárgyaláson folytatták le, és a sajtó a felmentő ítélet kihirdetésekor sem lehetett jelen.

Korábban:

Felülvizsgálatot kér az ügyészség Varga Tamás ügyében