Péntek délután két órától az óbudai szakasz kivételével szabad a közlekedés a budai alsó rakparton, Pesten háromtól lehet a rakpartra hajtani. Az úttestről letolták az iszapot, majd klórmeszes vízzel mosták le az aszfaltot. Pakstól északra végig apad a Duna, elkezdték az elmúlt napokban károsodott védművek rendbetételét, az utak fertőtlenítését. A költségeket egymilliárd forintra becsüli a vízügyi hivatal.

Megnyitották a budai és pesti alsó rakpartokat pénteken két, illetve három órakor. Ez alól csupán a budai oldalon a Mozaik utca és Margit-híd közötti szakasz kivétel - mondta el az [origo]-nak a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. központi ügyeletén. Az úttestekről letolták az iszapot, majd tartálykocsikból klórmeszes vízzel mosták le az aszfaltot. 

A munkákban több mint kétszáz ember vett részt. A rakpartokat a tervezettnél korábban adták át a forgalomnak. Erre azért volt lehetőség, mert a Duna vize a vártnál gyorsabban húzódott vissza a mederbe. Az út Mozaik utca és Margit-híd közötti része a legalacsonyabban fekvő szakasz, a víz ezt öntötte el legelőször a múlt hét végén. Itt kisebb szakaszokon még mindig áll a víz, de részlegesen már ezt is takarítják - mondta az ügyeletes.

A levonuló árhullám pénteken Bajánál tetőzik - mondta el az [origo]-nak az Országos Vízügyi Főigazgatóság árvízi ügyeletese. Éjszaka várható a tetőzés Mohácsnál. Mindkét helyen másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el. Paks fölött végig apad a folyó, és Ausztriából sem számoltak be a vízszint újabb emelkedéséről.

A Duna áradása miatt több száz fiatal vaddisznó és szarvas veszett oda a gemenci erdő elöntött részeiben. Az állatok nem bírták tartósan a 7-8 fokos vizet. A víz elmosta az erdei utakat, elpusztította a frissen kiültetett facsemetéket, és kárt tett a kisvasútban is.A károk felmérése az ár levonulása után kezdődik, mértékét előzetesen több tízmillió forintra becsülték. A vadállomány az erdészet szerint hamar kiheveri a veszteséget.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság számításai szerint egymilliárd forint körül lesz az összes költsége a védekezésnek és a helyreállításnak, amit a Duna márciusi áradása miatt kell elvégezni. Mivel a munkák kellős közepén tartanak, nem tudták még felmérni, mekkora károk keletkeztek, ezért becsült összegről van csak szó. A vízügyi minisztériumban kedden arról tájékoztattak, hogy ez az összeg rendelkezésre áll a tárcánál. Károk elsősorban a Szigetközben vannak, az ottani védművek rendbetétele megkezdődött - mondta a hivatal központi ügyeletese. Dolgoznak a Római-parton is.

A vízügyi egységek januártól a Duna áradásának kezdetéig egymilliárd forintot már elköltöttek a védekezésre. A Tisza és az északkeleti folyók árhullámainak kezelése, a jégtörés, és a belvíz elleni védekezés emésztette fel az összeget. A pénzt a vízügyi igazgatóságok kapják meg, azoktól pedig szállítók, vállalkozók kapnak megrendeléseket. Az egymilliárd forintban nincsenek benne az önkormányzatok által elköltött további összegek.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Korábban:

Vadmalacokat és fiatal szarvasokat pusztított el az ár

Apad a Duna Budapestnél

Tetőzik a Duna Budapestnél