Taxidroszt és buszparkoló nélkül a népligeti buszállomás

Néhány busz talál csak helyet az új népligeti autóbuszállomáson kialakított buszparkolóban, a többieknek a környéken kell helyet keresniük. Sok sofőr órákon át kilométerekre az állomástól várakozik, és a buszt sem meri otthagyni, mert benne van a pénztárgép. A taxisok is mostohagyereknek érzik magukat, az állomáshoz ugyanis egyáltalán nem épült droszt. A taxisok ott állnak meg a bőröndökkel érkező utasokkal, ahol épp sikerül nekik.

Nem megoldott az újonnan átadott Budapest Népliget autóbuszállomáson a várakozó autóbuszok parkolása, és a taxisok sem kaptak kijelölt várakozóhelyet. Az állomás vezetője, Páy Gábor elmondta az [origo]-nak, hogy a pályaudvaroknak nem feladata a várakozó buszok elhelyezése, erre egy városban sem ismer példát. A buszok érkezésük után és indulásuk előtt kicsivel lehetnek az állomáson, két út között viszont a sofőröknek kell megoldaniuk, hogy hol várakozzanak, akár hosszú órákig is.

A pesti buszok garázsba mennek, a vidékiek pedig - naponta körülbelül száz busz - a környéken keresgélnek. Az elővárosi buszok például egy olyan utcában állnak, ami egy kilométerre van az állomástól. A sofőrök általában a buszokban maradnak, nem merik otthagyni a pénztárgépet, amíg az állomás pihenőjébe, mosdójába mennek. A Volán marketingigazgatója, Mentényi István azt mondta, hogy a szomszédos telken néhányan tudnak parkolni, de nagyobb parkoló kialakítására nincs módjuk, ezt jelenleg nem tervezi a vállalat.

Mostohagyereknek érzik magukat a taxisok is, a vadonatúj állomáshoz ugyanis nem építettek drosztot. A 6x6 taxitársaság referense az [origo]-nak elmondta, hogy nem ez az első nagy építkezés, ahol elfeledkeztek a taxisokról. A Népligetnél fontos lett volna egy legalább tíz állásos droszt kialakítása a Könyves Kálmán körúti oldalon, hiszen az emberek bőröndökkel érkeznek, amit az útkereszteződés valamely pontján megálló taxitól az aluljárón keresztül cipelhetnek a buszhoz - mondta Lengyel Sándor. A másik megoldás a szabálytalankodás lehet, amikor mindenki ott áll meg, ahol épp tud - tette hozzá.

A buszpályaudvar vezetője elmondta, hogy egy hónap tapasztalata azt mutatja: az állomás bevált, az utasok elégedettek a kényelmes, modern épülettel, az indításoknál-érkezéseknél nincsenek zökkenők. Mentényi István pedig azt mondta, hogy az állomás alatt közel 60 férőhelyes mélygarázs van, ahol 15 percig mindenki ingyen állhat. Oda a taxik is behajthatnak.

Fénykép: Barakonyi Szabolcs