Hétfőn kezdődik a Globex-ügy büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A két volt vezető ellen 1998-ban indult nyomozás kiderítette, hogy Vellai Györgyi és Vajda László sikkasztással jelentős, összességében több mint hatmilliárd forintos anyagi kárt okozott a cég ügyfeleinek, sok száz kisbefektetőnek és több önkormányzatnak. Az összes kár eléri a 7,2 milliárd forintot. A bíróság továbi nyolc vádlott esetében hoz majd ítéletet. A per során több mint száz tanút fognak meghallgatni. Vellai és Vajda tavaly óta szigorított házi őrizetben van.

A Globex-perben a főügyészség Vellai Györgyi elsőrendű vádlottat, a cégcsoport egyik vezetőjét összesen 65 rendbeli sikkasztással, négyrendbeli hűtlen kezeléssel, továbbá tőkebefektetési csalással, illetve magánokirat-hamisítással vádolja.

Vajda László másodrendű vádlottat, a cégcsoport egyik tulajdonosát 65 rendbeli sikkasztással, továbbá hűtlen kezeléssel és tőkebefektetési csalással vádolja a főügyészég.

A bíróság további nyolc személy esetében hoz ítéletet, akik közül öten Globex-cégek vezető tisztségviselői, ketten a cégcsoporttal üzleti kapcsolatban álló társaságok képviselői, egy vádlott pedig a soproni önkormányzat könyvvizsgálója volt.

Vajda és Vellai a vádirat alapján 2-12 éves szabadságvesztésre számíthat. A nyomozás során mindketten tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el. A Globex-csoportban a vádirat szerint Vellai volt a döntéshozó, de tevékenységéről tudott és abba bele is egyezett a tulajdonos Vajda.

A vádirat szerint a Globex a belső forráshiányai miatt portfólió-kezelésből, tőzsdei bevételeiből kívánta finanszírozni egyéb tevékenységeit. Vellai utasítására a Globex alkalmazottai a befektetőktől tőzsdei értékesítésre, illetve portfólió-kezelésre átvett papírokat értékesítették, az ellenértéket pedig, a szerződésekkel ellentétben, kölcsönadták más Globex-cégeknek fizetési kötelezettségeik teljesítésére.

Ugyanakkor a befektetők részére hamis igazolásokat állítottak ki, amelyek nem a valós értékpapír-készletet tükrözték. Vellai és egyes vádlott-társai fiktív szerződéseket kötöttek nem létező értékpapírokra is azért, hogy a cégcsoporton belüli követelésállományokat megszüntessék, a pénzügyi helyzetet a valóságosnál kedvezőbb színben tüntessék fel.

A cégcsoport Globex 1998 és Globex 2000 néven kötvények kibocsátásával, továbbá Rezidencia elnevezésű ingatlanbefektetési jegyek forgalmazásával is foglalkozott. Miután a Globex 1998 kötvény után 42 százalékos kamatot fizettek, s ugyanilyen kamattal hirdették meg a Globex 2000-et, a kisbefektetők többnyire ismét vásároltak  Globex-kötvényt.

A vádirat megállapítja, hogy a Globexnél elhelyezett értékpapírok többnyire nem álltak az ügyfelek rendelkezésére, azokat a cégcsoport tagjai használták egymás közt.

A vádemelési javaslat benyújtásakor tartott sajtótájékoztatón a rendőrség illetékese úgy fogalmazott: a Globex működése pazarló és felelőtlen volt, saját bevétele pedig nem tett ki jelentős összeget. A rendőrtiszt akkor példaként megemlítette, hogy a Vörösmarty téri székház bérleti díja havonta több tízmillió forint volt, amelyet a kisbefektetők részvényeiből fizettek ki.

Korábban ügyvédek úgy nyilatkoztak: bár a kihallgatásokon a cég beosztott munkatársai terhelő vallomásokat tettek Vajdára és Vellaira, az ügyet mégis az okirati bizonyítékok döntik el. A bizonylatokat és az értékpapír-ügyleteket kell elemezni közgazdasági, jogi szempontból.

A vádirat szerint az ingatlanbefektetési jegyek és kötvények értékesítésével Vellai és Vajda tényleges célja a forrásbevonás volt. Utóbb mindezekkel Vellai nem tudott elszámolni. Vajda tudtával és beleegyezésével eltulajdonította az értékpapírokat, és a cégcsoport egyéb kifizetéseihez, kölcsöneihez használta fel az értékpapírokat. Így a magánszemélyeknek félmilliárd forintot meghaladó kára keletkezett.

A soproni önkormányzat 1997 októberében kötött megállapodást az egyik Globex céggel. A szerződés szerint a cég az átadott 3,3 milliárd forint árfolyamértékű értékpapírok kezeléséért cserében évi 20-25 százalékos hozamot garantált.

A vádirat megállapítja, hogy a Soprontól átvett értékpapírokat a Globex eltulajdonította, és aktuális köztartozásaira, ügyfeleivel szemben fennálló kötelezettségeire fordította, a megbízó részére az értékpapírok aktuális helyzetéről készített kimutatások pedig valótlan tartalmúak voltak.

Az ügylet során a soproni önkormányzatnak mintegy 3 milliárd forintos kára keletkezett. Az ügyészség a soproni önkormányzat által megbízott könyvvizsgálót hanyag kezeléssel vádolja, mert elhanyagolta a felügyeletére bízott vagyon ellenőrzésével kapcsolatos kötelezettségeit.

A Globex cégcsoport ügyfele volt a budapesti XI., illetve XII. kerületi önkormányzat is. A portfólió-kezelés címén átvett, majd eltulajdonított értékpapírok miatt a XI. kerületi önkormányzatnak 475 millió forint, a XII. kerületi önkormányzatnak legkevesebb 35,5 millió forint kára keletkezett 1996-1998-ban.

Egy másik vádpont szerint a Budapest II. kerület Vérhalom utca 12. szám alatti ingatlannal kapcsolatos fiktív szerződések  kapcsán legkevesebb egymilliárd forint vagyoni hátrányt okozott a cégcsoport a Hotel Rózsadomb Rt.-nek 1998-ban.

Négyszázmillió forintos vagyoni hátrányt okozott a cégcsoport a Rezidencia Ingatlanbefektetési Alap jegyzése során, mert nem a befektetők érdekeinek megfelelően kezelték az alap vagyonát és annak jelentős részét elveszítették 1998-ra.

Egy másik, szintén ebben a perben elbírálandó vádirat szerint Vellai felbujtóként, két volt munkatársa pedig tettesként követett el a Postabank sérelmére 600 millió forintos kárt okozó csalást 1998-ban. A három vádlott egy kölcsönfelvételnél megtévesztette a pénzintézet döntéshozóit egy ingatlan tehermentességét illetően.

1998 második felében a cégcsoport hónapok, évek óta húzódó fizetési ígéreteit megelégelve többen is felszámolási eljárást kezdeményeztek a Fővárosi Bíróságon. A Globex 1998. szeptember 2-án a kedvezőtlen tőkepiaci változásokra hivatkozva felmondta a soproni önkormányzattal kötött vagyonkezelési szerződését. A vagyonkezelő elszámol és átadja a portfólió-vagyont, így Sopron önkormányzatát semmilyen hátrány nem éri - állította akkor a Globex.

Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet szeptember 7-én kezdett el vizsgálódni, majd pedig feljelentést tett, melynek hatására az ORFK szeptember 25-én elrendelte a nyomozást. Az ügyben mintegy 600 tanút hallgatott meg a rendőrség.

A Globex ügy hatására 1998. szeptember 29-én fel kellett függeszteni három a társasághoz tartozó újság, a Reform, a Képes Európa és a Képes Anna kiadását. Decemberben híre kelt annak is, hogy többszöri felszólítás ellenére sem érkezett meg a soproni önkormányzat bankszámlájára a Globextől mintegy 3,5 milliárd forint.

Az ORFK nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, s az Interpol segítségével Németországban kézre kerítették Vellait és Vajdát 1999. január 19-én. A magyar hatóságok 1999. április 17-én helyezték előzetes letartóztatásba a két cégvezetőt. A letartóztatás indoka a szökés, elrejtőzés veszélye volt. A bírósági végzés szerint Vajda és Vellai - ha máshonnan nem is - a sajtóból 1998 decembere óta tudhatta és tudta is, hogy nemzetközi körözést adtak ki, ennek ellenére egyikük sem jelent meg a hatóságok előtt.

A védők ezzel kapcsolatban akkoriban azt hangsúlyozták, hogy védenceink nem voltak szökésben. Ezt az ügyvédek szerint az is bizonyítja, hogy a cégvezetők Münchenben a megadott címen, a megadott munkahelyen, német tartózkodási engedéllyel, német munkavállalási engedéllyel éltek.

Két és fél év után 2001. augusztus 1-én szüntette meg a Fővárosi Bíróság Vellai és Vajda fogva tartását és egyúttal elrendelte szigorított házi őrizetüket. A Fővárosi Főügyészség 2001. július 11-én nyújtotta be a több mint 40 oldalas 9 vádpontból álló vádiratot a Fővárosi Bírósághoz.

Az ügy kapcsán számtalan polgári per is indult; a Globex pereskedett többek között a Honvédelmi Minisztérium, a Hotel Rózsadomb Rt.-vel és Vellaival. A Hotel Rózsadomb ügyében, zárt tárgyalássorozatot követően, első fokon milliárdos pert nyert a Globex, ám a Legfelsőbb Bíróság utóbb kétszer is az elsőfokú eljárás megismétlését rendelte el.

A vádirat szerint az ügyben több mint száz tanút fognak megidézni. A Fővárosi Bíróság október végéig 36 tárgyalási napot tűzött ki az perben.

Korábban:

Ismételten új eljárás egy Globex-perben - 2002. 02. 26.

Házi őrizetben a Globex vezetői - 2001. 08. 01.

Vádemelési javaslattal az ügyészséghez továbbították a Globex-ügyet - 2001. 02. 21.