Bevetették a poligráfot Balástyán

A rendőrség szerint eredménnyel zárult a balástyai sorozatgyilkos hazugságvizsgálata. Sz. Zoltánt most elmeorvosi szakértők vizsgálják. A rendőrök három ember megölésével gyanúsítják Sz. Zoltánt, aki ezeken kívül még három nő meggyilkolását ismerte be.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken sajtótájékoztatón számolt be a balástyai sorozatgyilkosság ügyében folytatott nyomozás jelenlegi állásáról. A rendőrök annak ellenére, hogy vallomásaiban hat nő megölését ismerte el Sz. Zoltán, egyelőre csak három gyilkossággal gyanúsítják a 34 éves férfit.

A sorozatgyilkossággal gyanúsított férfi legutóbb egy 18 éves prostituált 1998-as megölését ismerte el. A nő testét - hogy álcázza a gyilkosságot - a vasúti sínre fektette. Az ügyben korábban a prostituált futtatója ellen indítottak eljárást, ám később bizonyítékok hiányában megszüntették a nyomozást. A rendőrség jelenleg a nyomozást megszüntető határozat hatályon kívül helyezésére vár, hogy ebben az ügyben is mint gyanúsítottat hallgathassák ki Sz. Zoltánt.

A gyanúsítottat egy 2001 augusztusában eltűnt 19 éves fiatal lány ügyében hallgatta ki, majd vette őrizetbe a rendőrség idén március 7-én, miután bevallotta, hogy ő ölte meg a lányt, és rejtette el holttestét. A kihallgatások során aztán újabb és újabb gyilkosságokat vallott be Sz. Zoltán. Két nő holttestét útmutatása alapján áprilisban meg is találták a Balástya határában fekvő szántóföldeken. Mindketten közel négy éve tűntek el.

Május közepén Sz. Zoltán további áldozatokról számolt be. A rendőrség a gyanúsított útmutatása alapján kezdte keresni ezeket a holttesteket is, azonban a két hete tartó kutatás során még nem találtak semmi értékelhetőt a maradványok rejtekhelyeként megjelölt közeli bányatóban, illetve gyümölcsösben. A kutatást azonban mindaddig folytatják, amíg reális esély van az áldozatok megtalálására.

A rendőrök elmondták, hogy az utóbb beismert három gyilkosság miatt Sz. Zoltán vallomását objektív bizonyítékokkal is meg kell erősíteni. Ehhez poligráfos hazugságvizsgálatot is igénybe vettek, amely megfogalmazásuk szerint "eredménnyel zárult". Egy ilyen vizsgálat eredménye - bár nem minősül bizonyítéknak - mindenképpen orientáló jellegű a nyomozás során. A gyanúsítottat elmeorvosi szakértői vizsgálatnak vetik alá.

Korábban:

Újabb áldozatot vallott be a balástyai sorozat-gyilkos

Radarral, kutyákkal, ásóval a balástyai áldozatok nyomában

Kutatnak a sorozatgyilkos áldozatai után