A kormány többek között döntött az idei évre 9,7 milliárd forint új önkormányzati céltámogatás odaítéléséről. Emellett elfogadták a KEHI új munakrendjét. Eszerint 2002 végére befejeződik az MFB és az Országimázs Központ vizsgálata.

9,7 milliárd céltámogatásra

Lamperth Mónika belügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón ismertette: az idei évre 9,7 milliárd forint új önkormányzati céltámogatás odaítéléséről döntött a kormány. A helyi önkormányzatok 444 támogatási igényt nyújtottak be. 103 milliárdos összköltségű beruházásaikhoz 58 milliárd forint támogatást igényeltek, amiből 22 milliárd terhelné idén a költségvetést - mondta Lamperth.

A többletigény a szennyvízzel kapcsolatos beruházások miatt jelentkezett, ezeket az igényeket a következő körben, szeptember 30-ig elégítik ki.

A céltámogatások esetében - ha a törvényi feltételeknek megfelel a pályázó önkormányzat - alanyi jogon jár a támogatás a szilárdhulladék-lerakótelep építésére, egészségügyi gép- és műszerbeszerzésre, pincerendszerek és partfalak veszélyelhárítására, valamint a szennyvíz elvezetésére és tisztítására.

Elfogadták a KEHI új munkatervét

A kormány elfogadta a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal idei munkatervét, amelyben összesen 21 vizsgálatot határoztak meg - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Eszerint a Magyar Fejlesztési Bank Rt. és az Országimázs Központ vizsgálata a tervek szerint 2002. harmadik negyedévében fejeződik be.

A kormányszóvivő szerint ekkorra végezhetnek a 2002. április 7-e után hozott, állami kezességvállalásról szóló kormányhatározatok ellenőrzésével is.