Friderikusz tévéelnök akar lenni

Friderikusz Sándor műsorvezető is indul a köztévé elnöki posztjáért, amelyre a hónap végéig lehet pályázni.

Indul a Magyar Televízió elnöki pályázatán Friderikusz Sándor, aki pályázatát új csapattal együtt készíti, szakmai koncepciójának kiegészítésére adósságkezelésben és vállalatvezetésben gyakorlott szakembereket kért fel. Friderikusz 2001-ben már megpályázta az elnöki széket, azonban azt Mendreczky Károly alelnök nyerte el.

A sajtóban megjelent információk szerint a pályázaton indul Baló György újságíró-riporter, Szenes Andrea, az intézmény egykori alelnöke, Siklósi Beatrix, az Éjjeli menedék vezetője, valamint a Budapest TV-ben saját műsorral rendelkező Fehér Anettka is. A pályázat augusztus 30-án zárul le.

Az intézmény élére a kuratóriumnak a parlament által választott elnöksége jelöli ki a pályázók közül az elnökjelöltet, akiről a teljes testület (a 21 társadalmi kurátorral kiegészítve) szavaz. Az elnökségben jobboldali többség van: három fideszes, két MSZP-s, két SZDSZ-es, egy, a választások után semlegessé átminősült FKGP-s tag van, az elnököt pedig az MDF adja. Így az ellenzékieknek és a kormánypártiaknak kompromisszumos jelöltet kell találniuk ahhoz, hogy sikerüljön elnököt választani az MTV Rt. élére. Amennyiben a kuratórium elnökségének nem sikerülne a jelölt személyéről megegyeznie (kétharmados többség szükséges) és az új pályázat kiírásáról sem sikerülne megállapodniuk (szintén kétharmados többséggel), akkor megszűnik a megbízatásuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK