A Fidesz sokallja az állami mobilokra szánt pénzt

A Fidesz szerint pazarlás, hogy a kormány 6,8 milliárd forintért akar mobiltelefonokat, illetve mobilszolgáltatásokat vásárolni. Rogán Antal szerint ennél jóval kisebb összeg is elegendő volna. A kormányszóvivő szerint azonban Rogán Antal "árnyékra vetődött", és közölte, hogy a közbeszerzés ezer közintézmény és több mint kétszáz önkormányzati intézmény összesen 20 ezer dolgozójára vonatkozik.

A Fidesz frakciója indokolatlan és pazarló lépésnek tartja, hogy a kormány 6,8 milliárd forint értékben kíván mobiltelefonokat, illetve mobilszolgáltatásokat vásárolni. Erről Rogán Antal, a Fidesz - Magyar Polgári Párt frakcióvezető-helyettese beszélt vasárnap Budapesten, a Miniszterelnöki Hivatal épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Rogán szerint az előző négy év hasonló tartalmú szerződéseit, illetve a kormányzat akkori mobiltelefon-használatát alapul véve, ezen  összeg harmadának, de maximum a felének elegendőnek kell lennie. Ha a kormányzat nem csökkenti az összeget, a Fidesz frakciója és ő, mint az Országgyűlés informatikai bizottságának elnöke kezdeményezni fogja a bizottság rendkívüli ülésének összehívását - mondta. Elvárják továbbá a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztertől, vagy annak képviselőjétől, hogy tájékoztassa a parlamenti testületet is a döntés indokoltságáról.

Rogán Antal árnyékra vetődött, és úgy tűnik nincs tisztában a központosított közbeszerzés lényegével - reagált a kormányszóvivő a fideszes parlamenti frakcióvezető-helyettes vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Gál J. Zoltán közölte: a közbeszerzés mintegy ezer közintézmény és több mint kétszáz önkormányzat, illetve önkormányzati intézmény összesen több mint 20 ezer dolgozójára vonatkozik. - A központosított közbeszerzés pontosan ugyanolyan módon történt, ahogyan az előző években - tette hozzá Gál J. Zoltán, megjegyezve: az említett összeg keretösszeg.

Az összeg keretére minden intézmény a maga költségvetéséből fizeti a mobiltelefonálási díjakat. A kormányszóvivő megjegyezte: a keretösszeget két évig, azaz 2004 december 31-ig lehet felhasználni, és egyáltalán nem biztos, hogy a teljes összeget elköltik. - A Medgyessy-kormány az ezzel kapcsolatos kedvezmények mértékét és számát lényegesen csökkentette az előző kormány által adományozott telefonok és telefonálási kedvezményekhez képest - tette hozzá Gál J. Zoltán.