Elítélték a festményre lövöldöző titkárt

Egyévi felfüggesztett börtönre ítélte az előző környezetvédelmi államtitkár személyi titkárát, Paróczai Csabát a bíróság, mert két éve több lövést eresztett egy védett festménybe.

A Keszthelyi Városi Bíróság ítéletében Paróczai Csabát bűnösnek mondta ki a kulturális javak körébe tartozó tárgyat megsemmisítő rongálás bűntettében, és ezért őt 1 évi, 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A bíróság kötelezte a vádlottat a felmerült bűnügyi költség megfizetésére is.

A vádirat szerint Paróczai 2000. október 16-án Skultéty Sándor környezetvédelmi államtitkár személyi titkáraként a barátai által az államtitkár tiszteletére szervezett, magánjellegű születésnapi rendezvényen vett részt Fenékpusztán, a nemzeti park kutatóházában. A társaság egy részének nem nyerte el a tetszését a falon lévő "Herman Ottó a Kis-Balatonnál" című, Somogyi Győző festőművész által egyedi kivitelezésű technikával készített festmény, ezért azt Paróczai egyik társával együtt a kutatóház udvarába vitte, ahol az engedéllyel birtokában tartott lőfegyveréből a műalkotásra több célzott lövést adott le.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője a vádlott felmentését célzó fellebbezést terjesztett elő - közölte a bíróság közleményében.