Valaki lehallgatta és egy internetes oldalon közzétette azt a Friderikusz Sándor hangpostájában található üzenetet, amelyben Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető támogatásáról biztosítja a tévés műsorvezetőt a tévéelnöki pályázaton. Mindkét érintett elismerte a hangfelvétel eredetiségét. Friderikusz szerint korábban sem volt titok, hogy mind a négy parlamenti pártot megkeresi pályázata ügyében. A fideszes Várhegyi Attila is azt mondta, hogy találkozott Friderikusszal és tetszik neki a pályázat. Lendvai Ildikó vállalja véleményét, bár azt mondta, magától nem hozta volna nyilvánosságra a döntés előtt.

Friderikusz Sándor hangpostáját feltehetőleg úgy hallgatták le, hogy nem volt átállítva a gyári kód, így bárki, aki ismerte a telefonszámát és ki akarta használni ezt a figyelmetlenséget, hozzáférhetett az üzenetekhez.

A mintegy kétperces üzenetben Lendvai Ildikó arról biztosítja Friderikuszt, hogy a hallomásával ellentétben őt támogatja és ebben egyetértenek Medgyessy Péterrel. (Az üzenetben csak Péter szerepel, de az összefüggésekből kiderül, hogy a kormányfőről van szó.)

Lendvai ugyanakkor azt javasolja, hogy kössön "megnemtámadási szerződést" és egy későbbi együttműködésre vonatkozó megállapodást két másik pályázóval,  Baló Györggyel és Székely Ferenccel.

Friderikusz Sándor az [origo]-nak eljuttatott közleményében elismerte, hogy az üzenet eredeti, de annak tartalmában semmi kivetnivalót nem talál. Ezt azzal indokolta, hogy már korábban nyilvánvalóvá tette: mind a négy parlamenti párt képviselőivel ismerteti pályázatát. Valóban kételkedett abban, hogy Lendvai Ildikó egyetért-e a koncepciójával, és ezt tisztázta az MSZP frakcióvezetője az üzenetben. Az MTV élére pályázó jelölt levelében emlékeztet arra, hogy a kuratórium pártok által delegált elnöksége dönt 2/3-os szavazással az elnökjelölt személyéről.

Friderikusz Sándor jelezte, hogy eljárást indít minden olyan orgánum ellen, amely közzétette a hangpostafiókban talált üzenetet. A hangfile jelenleg is elérhető több magyar portálon, van, ahol a szó szerinti szöveg is olvasható.

A felvétel éppen azon napon került nyilvánosságra, amikor az MTV Közalapítvány kuratóriumának elnöksége előtt Friderikusz ismertette pályázatát. A lehallgatási ügy szóba került szerdán a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának ülésén is, ahol a tévéelnökjelölteket hallgatták meg. Friderikusz a kuratórium tagjainak is azzal érvelt, hogy nemcsak Lendvai Ildikóval egyeztetett az ügyben, hanem a másik négy párttal is.

Lendvai Ildikó a lehallgatott üzenettel kapcsolatban kijelentette: elképesztő, hogy a magyar közéletben helyet kapott a magántitkok törvénytelen lehallgatása. Az MSZP frakcióvezetője az [origo]-nak elmondta, véleményét nyilvánosan is vállalja. Szerinte Friderikusz Sándor alkalmas tévéelnökjelöltnek, de ezt magától nem hozta volna nyilvánosságra a civil kurátorok döntése előtt. Lendvai Ildikó szerint kell hogy legyen véleménye, mivel a kuratóriumi elnökségben a pártok delegáltjai ülnek, akik nyilvánvalóan megkérdezik a pártok véleményét. Szerinte így járt el a Fidesz is, amikor Várhegyi Attila szintén telefonon üzente meg támogatását.

Lendvai az üzenetben szereplő együttműködési megállapodásról azt mondta, örülne, ha a 15 pályázó között még szép számban jelen lévő más jó szakemberek is részt vehetnének egy megújuló köztévé munkájában. Most verseny van, egy pályázó nyer, de jó volna, ha az alkalmas pályázók - ki-ki a megfelelő poszton - együttműködhetnének a jövőben - közölte.

Várhegyi Attila, a Fidesz médiapolitikusa az [origo]-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Fidesznek nincs és nem is lesz álláspontja a tévéelnöki pályázat ügyében, mert a döntés joga az Országgyűlésnek felelős kuratóriumi elnökségi tagoké és az egész társadalomnak felelős társadalmi kurátoroké. Várhegyi szerint a Fidesz az elmúlt 12 évben egyszer sem szólt bele abba, hogy ki legyen az MTV elnöke.

A fideszes politikus ugyanakkor elismerte, hogy ő is találkozott Friderikusz Sándorral, a pályázati anyagát is ismeri, és személy szerint tetszik neki. A nyilvánosságra került üzenettel kapcsolatban annyit mondott, hogy nincs kifogása Lendvai Ildikó állásfoglalása ellen, de azt elfogadhatatlannak tartja, hogy Medgyessy Péter miniszterelnökként véleményt nyilvánít az ügyben. Várhegyi szerint ez ellentétes a kormányfő korábbi kijelentésével, mely szerint a politikának ki kell vonulnia a köztévéből.