Orbán a Centrum ellen kampányolt Karcagon

Orbán Viktor óva intette a Centrum pártra szavazni kívánókat, mondván: "azok csak begyűjtik a voksokat, aztán elviszik balra". A volt miniszterelnök a Karcagi Nagykun Polgári Kör szerdai rendezvényén beszélt, ahol a Fidesz városi polgármesterjelöltjét és önkormányzati képviselő-jelöltjeit mutatták be.

Orbán újfent megismételte a Fidesz álláspontját, miszerint a kormány beleült a készbe. A volt miniszterelnök szerint a Medgyessy-kormány által szétosztott 320 milliárd forintot a Fidesz-kormány teremtette meg, neki járna köszönet.

A politikus Magyarország igen sikeres időszakának nevezte az 1998 és 2002 közötti négy évet, "amikor is az államnak szintén a gyermek és a család lett a legfontosabb, megkezdődött a magyar nemzet határokon túli egyesítése, és sikerült helyreállítani a munka becsületét".

Orbán Viktor az új kormány 100 napos programjairól úgy vélekedett, hogy az emberek nem a rövid távú elképzelésekre kíváncsiak, hanem hosszabb időre szeretnék tudni, mi lesz a sorsuk, és hozzátette: az általa vezetett kabinet mindig ez utóbbit tartotta szem előtt.

A volt miniszterelnök a választásokra térve feltette a kérdést: lehet-e az áprilisi elvesztett voksolás után önbizalommal nekimenni az októberi helyhatósági megmérettetésnek?

- Nemcsak lehet, hanem kell is, mert ha áprilisban a polgári erők mindössze hattal több egyéni mandátumot szereznek, akkor mi alakíthattunk volna kormányt - válaszolta meg az általa feltett kérdést. Rámutatott: a választás eredményétől függetlenül bebizonyították, hogy a szocialista mellett egy olyan polgári nemzeti tábor is kialakult, amely erősebb és egységesebb, mint bármikor korábban volt.

Orbán Viktor kérte hallgatóságát, hogy az "egy a tábor, egy a zászló" elv alapján támogassák a polgári oldal jelöltjeit, és "ne higgyenek semmiféle Centrumban, mert azok csak begyűjtik a voksokat, aztán elviszik balra".

A volt miniszterelnök egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a hazai médiában tapasztalható balliberális túlsúly egész Európára jellemző, és ezen nagyon nehéz változtatni. Mint megjegyezte, miután a magyar médiatörvény módosítása kétharmados többséget követel, kormánya nem volt abban a jogi helyzetben, hogy ezen változtasson. - Ma már látszik, hogy a törvénymódosítás helyett népszavazásos formában kellett volna kieszközölni egy polgári értékrendet hirdető, hatékony országos média létrehozását, most azonban ezen dolgozunk - tette hozzá.