Hivatalosan is a világörökség része Tokaj

Az UNESCO megbízottja a hétvégén átadta a diplomát, mely a tokaj-hegyaljai kultúrtájat a világörökség részévé nyilvánítja. Jelenleg hét magyar érték szerepel világörökség listáján.

Október 5-én Mounir Bouchenaki, az UNESCO kulturális főigazgató-helyettese átadta a tokaj-hegyaljai kultúrtájat a világörökség részévé nyilvánító hivatalos diplomát Tardy Jánosnak, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium miniszteri biztosának a Tokaji Borok Fesztiválján.

A Világ Kulturális és Természeti Örökségének Védelméről szóló Nemzetközi Egyezmény az egyes országok területén található kiemelkedő jelentőségű műemlékek, természeti tájak megóvása érdekében hozták létre.

A dokumentum szerint a tagországok kormányai garantálják az Egyezményben foglaltak hazájukban történő betartását és betartatását. Olyan szervezeteket kell létrehozniuk, amelyek az örökség védelmére, megóvására és bemutatására szolgálnak, s a megfelelő jogi, tudományos, műszaki és pénzügyi háttérrel rendelkeznek.

A Világörökség Egyezményhez Magyarország 1985-ben csatlakozott. 2001-ben az UNESCO világörökség listáján hét magyar érték szerepel:
1987. - a budai Várnegyed és a pesti Dunapart, 2002-ben kiegészítve a pesti Andrássy úttal és történelmi környezetével,
1987. - a hollókői ófalu,
1995. - az Aggteleki karsztrendszer barlangjai (Szlovákiával közösen),
1996. - a Pannonhalmi Bencés Főapátság,
1999. - a Hortobágyi Nemzeti Park,
2000. - a pécsi ókeresztény emlékek együttese,
2001. - a Fertő tó (Ausztriával közösen),
2002. - a tokaji történelmi borvidék.

KAPCSOLÓDÓ CIKK