Mobiltelefonos parkolási rendszert vezetnek be az aprópénzes mellett csütörtöktől a főváros XIII. és IX. kerületének bizonyos részein, továbbá több főútvonalon, így többek között a nagykörúton, a kiskörúton, az Andrássy úton, a Baross utcában, az Üllői úton, valamint a Bajcsy-Zsilinszky út egy részén és a Keleti pályaudvar
környékén.

Forrás: ORIGO
Csak a hívás ingyenes

A rendszerről csütörtökön tartott budapesti sajtótájékoztatón Novák Péter, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az autósoknak egy Parktel-kártyára és egy mobiltelefonra van szükségük az újfajta, pénznélküli parkolás igénybevételéhez.

Az előre fizetendő kártya 5 ezer forintba kerül. A világszerte is újdonságnak számító, hazai fejlesztésű rendszer mobiltelefonról indítható el és a számláló szintén egy hívással állítható meg, így a járművezetőknek nem kell állandóan a parkolóórákhoz szaladgálni. A számláló elindításához és leállításához szükséges mobilhívás díjmentes. A parkolás befejeztével a rendszer egy sms-t küld az autósnak, amely jelzi, hogy mettől meddig tartott a parkolás, mennyibe került mindez, továbbá mutatja kártyája aktuális egyenlegét is.

A parkolóellenőrök mobiltelefonról az internetre kapcsolódva tudják ellenőrizni, hogy az autós elindította-e a számlálót, és annak a zónának a díjszabását használja-e, ahol éppen áll. Novák Péter hangsúlyozta, hogy a rendszer tetszőlegesen bővíthető, azaz bármelyik fővárosi kerület parkolási társasága bevezetheti saját területén, így akár az egységes parkolási kártyarendszer is megvalósulhat a fővárosban. Közölte: a rendszer kifejlesztését az i-Cell Kft. végezte a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. szakmai támogatásával.

A rendszer kifejlesztői a tájékoztatón arról szóltak, hogy egy járműhöz több mobilszám is rendelhető, így a család bármely tagja, illetve egy cég több alkalmazottja is fizetheti a parkolási díjat ezzel a módszerrel. A Parktel-kártya előnyei közé tartozik a fejlesztők szerint, hogy nem kell előre kiszámolni, mennyi ideig akarunk parkolni, valamint pontosan annyit fizetünk a tartózkodásért, amennyi ideig parkoltunk.

Az előnyök közé sorolták azt is, hogy mindehhez nincs szükség aprópénzre, a parkolási díjak megegyeznek az adott területen érvényes tarifával, és a kártya használata sem jár többlet telefonköltséggel. Az MTI kérdésére elhangzott, hogy a fővárosi önkormányzat parkolási rendeletének módosítására van szükség az új rendszer bevezetéséhez. A sajtótájékoztatón jelen volt Demszky Gábor főpolgármester is, aki bejelentette, hogy október 14-től, azaz jövő hétfőtől az I., a
II. és a XI. kerület egyes részein jelentősen csökken a parkolási díj.

A főpolgármester hozzátette, hogy a saját hatáskörében elrendelt díjcsökkentésre azért volt szükség, mert az említett kerületek egyes részein minimális a parkolóhelyek kihasználtsága.