Közös nyilatkozatot fogadtak el a kereszténydemokraták

"Európa az újabb külső és belső kihívások közepette sem mondhat le keresztény értékeiről és a rájuk épülő kulturális szellemi hagyományairól" - fogalmazták meg A kereszténydemokrata Európáért címmel Lakiteleken rendezett, vasárnap zárult nemzetközi tanácskozás résztvevői.

A több mint 10 európai országból érkezett keresztény és kereszténydemokrata pártok, mozgalmak és civil szervezetek küldöttei - együttesen több mint 120-an - közös nyilatkozatukban elfogadták: a társadalmi igazságosság, az élet védelme, a család szerepe, a nemzetek és az emberek közötti egyenlőség a sarokkövei ezeknek a bibliai értékeknek.

Lezsák Sándor, az MDF elnöke a Lakiteleki Népfőiskolán tartott tanácskozás tapasztalatait összefoglalva elmondta: noha a keresztény szellemiség egyik lényeges alapelve a békesség, a keresztény embereknek, a hívőknek tenniük, küzdeniük kell azért, hogy a keresztény értékek érvényesüljenek a mindennapos gyakorlatban, a magánéletben, a közéletben és a politikában is.

A hollandiai Keresztény Unió, a Magyar Demokrata Fórum, a Magyar Nemzetpolitikai Társaság és a házigazda intézmény által közösen szervezett nemzetközi tanácskozás zárónapján előadást tartott Martonyi János, az előző magyar kormány külügyminisztere is.

A média és kereszténydemokrácia szekció megállapításaihoz kapcsolódva Martonyi János közölte: "ha a médiában nem sikerül a keresztény értékeket megjeleníteni, bajba kerülhetnek Európa társadalmai", de még Európa egységesítésének további folyamatai is.

Martonyi János hangot adott reményének, miszerint ha az Európai Unió alkotmánya megszületik, abban szerepelni fog, hogy a keresztény értékek és a mostani Európa kialakulásának története elválaszthatatlanul összefüggnek egymással. "A kereszténység ilyen értelmezése bátran vállalható, hiszen értékeket mutat fel és semmiképpen sem jelent kirekesztést" - vélekedett.

Lezsák Sándor a rendezvényt követő sajtótájékoztatón közölte: a tanácskozás résztvevői elhatározták, hogy 2003. szeptember közepére újabb keresztény konferenciát hívnak össze, szintén Lakitelekre. Döntöttek arról is, hogy a keresztény értékrendet magukénak valló európai fiatalok számára posztgraduális képzést indítanak el a jövő év tavaszán a Lakiteleki Népfőiskolán, Európai Tanszék elnevezéssel. Felajánlották továbbá segítségüket az intézményben ugyancsak tavasszal beinduló, a katolikus illetve református fiatalok politikai képzését szolgáló Mindszenty és Bethlen Gábor kollégiumok megszervezéséhez.