Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint nincs szükség arra, hogy az intézményt fenntartó közalapítvány kuratóriumát újabb tagokkal "erősítsék meg".

A Közép- és Kelet-európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvány kuratóriumának kibővítését célzó, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kinyilvánított szándékkal kapcsolatban Schmidt Mária kijelentette: a testületet szakmailag elég erősnek tartja.

A főigazgató megjegyezte, hogy egy új kiállítás koncepciójának kialakítása, illetve a jelenlegi kibővítése az alapító okirat szerint nem a kurátorok feladata. Schmidt Mária értetlenségét fejezte ki azzal összefüggésben, hogy "politikailag függetlenebb" szakembereket kívánnak delegálni a kuratóriumba.

Schmidt Mária szerint az sem érthető, hogy milyen múzeumot terveznek kialakítani a Terror Házával szomszédos épületben, az Andrássy út 62.-ben. Ennek kapcsán szükségesnek tartja, hogy a kormány tisztázza: igaz-e a hír, hogy el kell halasztani a budapesti Páva utcai holokausztmúzeum 2004-re tervezett megnyitását, s ha így van, miért nem inkább ott segítenek.

A főigazgató ízléstelennek nevezte, hogy Pető Iván - aki tavaly a múzeum költségvetési támogatásának csökkentését indítványozta - politikusként folyamatosan minősíti az intézményt, és úgy formál véleményt, hogy meg sem látogatta a múzeumot.

Pető Iván pénteki nyilatkozatával kapcsolatban - az SZDSZ-es politikus azt mondta, hogy nem alakult ki olyan konszenzus, amely alapján a Terror Házát nemzeti emlékhelynek lehetne tekinteni - Schmidt Mária úgy fogalmazott: nem a kulturális bizottság elnökének a feladata azt megállapítani, mi számít nemzeti emlékhelynek.

- Szeretném, ha a múzeum nemzeti emlékhellyé válna - mondta a főigazgató, hozzátéve: ezt azonban az idő és a történelem fogja eldönteni.