Ferihegyen is ellenőriznek az új típusú tüdőgyulladás miatt

Az ÁNTSZ fokozott felügyeletet tart Ferihegyen, minden tüdőgyulladás-gyanús, lázas utast még helyben megvizsgálnak, hogy elkerüljék az új típusú tüdőgyulladás kórokozójának behozását. A légzési nehézségekkel járó betegséget világszerte eddig 150 embernél mutatták ki, a kór már halálos áldozatokat is szedett.

Világszerte óvintézkedéseket hoztak az új típusú tüdőgyulladás ellen, Magyarországon is fel kell készülni, hogy bárki behozhat bármilyen kórokozót - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Szentgyörgyi Ildikó, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ügyeletese. A lázas betegeket alaposabban figyelik, és az ÁNTSZ fokozott felügyeletet tart Ferihegyen is, ahol minden tüdőgyulladás-gyanús, lázas utast még helyben megvizsgálnak. Magyarországra eddig nem érkezett olyan beteg, akinek a tüdőgyulladásra utaló tünetei lettek volna.

A légzési nehézségekkel járó betegség eddig Kanadában, Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban, Thaiföldön és Vietnámban jelent meg. Eddig ezen a héten 150 esetet regisztráltak világszerte. A WHO egészségügyi világszervezet szombaton külön közleményben hívta fel a figyelmet az új típusú tüdőgyulladásra. A betegség most már világszerte problémát jelenthet, ezért össze kell fogni, hogy sikerüljön megtalálni a betegség okát és ellenszerét - közölték a szervezet szakemberei.

Ausztriában és Svájcban is óvintézkedéseket hoztak az Ázsiából kiinduló új típusú tüdőgyulladás miatt. Ausztriában egyelőre megelégszenek a hatóságok azzal, hogy az Ázsiából, s főleg a Szingapúrból érkező repülőgépek utasait még a gép elhagyása előtt egy orvos felvilágosítja a betegségről, szemügyre veszi, esetleg kikérdezi az utasokat, s akinél gyanús tüneteket lát, azt felszólítja, hogy haladéktalanul menjen orvoshoz, vagy kórházba.

Egy szlovén nőnél, aki tíz napja érkezett haza Vietnamból, is észlelték az új típusú tüdőgyulladás tüneteit. A szlovén egészségügyi tárca otthonmaradásra kérte azt a tíz személyt, aki közelebbi kapcsolatban volt a beteggel.

A kórképet a svájci hatóságok a következőképpen írták le: a fertőzés gyanúja akkor áll fenn, ha három feltétel egyidejűleg teljesül, nevezetesen a betegnek 38 Celsius fok feletti láza van, légzési nehézségekkel és/vagy köhögéssel küzd, és kapcsolatba került egy fertőzöttel, vagy az elmúlt hetekben járt Kínában, Hongkongban vagy Vietnamban.